V neděli zemřelo zatím nejvíc lidí s covidem. Podle Prymuly se možná opatření zpřísní

Události ČT: V Česku začal platit nouzový stav a nové restrikce (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že pokud lidé nebudou dodržovat nařízená protipandemická opatření, mohla by se zpřísnit. Do pondělních 18:00 hygienici evidují 1250 nových případů nákazy koronavirem, za celou neděli jich bylo 1841, což byl největší nedělní nárůst od začátku epidemie. Neděle přinesla také dosud nejvyšší počet úmrtí pacientů s prokázaným covidem, a to 24. V pondělí začal v Česku platit nouzový stav, zpřísnila se i někerá opatření proti šíření nákazy.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Pokud 30 až 40 procent obyvatel nebude respektovat současná opatření proti šíření koronaviru, vláda asi za deset dnů bude zřejmě muset přitvrdit, řekl v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zatím podle něj není důvod uzavírat společnost, jak se to děje v Izraeli či v Madridu, dodal.

V úterý bude plán dalšího postupu probírat vládní rada pro zdravotní rizika. V pátek chce Prymula představit souhrn opatření pro jednotlivé scénáře postupu šíření epidemie.

Ministr zdravotnictví také uvedl, že Česká republika nakoupí tři miliony vakcín proti koronaviru. Zajistit by měly očkování pro jeden a půl milionu lidí z nejrizikovějších skupin. Očkování nebude povinné, řekl Prymula. Celkem mohla Česká republika z unijního balíku koupit sedm milionů dávek. Vláda ale už v létě rozhodla koupit pouze polovinu, aby měla i na nákup od jiných výrobců.

Vláda také pro potřeby mateřských, základních a středních škol uvolní 2,9 milionu respirátorů. Do krajů je rozvezou hasiči. Každý zaměstnanec v regionálním školství by jich měl dostat deset.

„O distribuci se postará ministerstvo vnitra. Dovezou respirátory do jednotlivých krajů, kraje je pak rozvezou do škol,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Množství se podle Lednové odvíjí od počtu pedagogických i nepedagogických pracovníků v mateřských školách, základních školách a středních školách včetně soukromých a církevních.

Počet nakažených roste, plní se i lůžka v nemocnicích

Největší nárůst počtu nakažených byl za uplynulých sedm dní na Uherskohradišťsku, kde přibylo 398 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V žádném jiném regionu se nárůst nedostal nad 300 případů. Na Benešovsku, kde byl zaznamenán druhý největší růst, bylo nových případů za týden zhruba 265 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Kvůli technickým potížím nezveřejnili o víkendu počet nakažených pražští hygienici, naposledy stav aktualizovali v pátek. Odstavení systému bylo plánované.

Za celou dobu epidemie v České republice bylo potvrzeno celkem 82 446 případů covidu-19. V poslední době denní nárůsty nakažených opakovaně překonávají rekordy. Dosud nejvíce případů nákazy za jediný den odhalily testy v pátek 2. října, a to 3793. U většiny nemocných má covid-19 lehký průběh. Více než polovina nakažených se již vyléčila a v nemocnicích jsou nyní jen zhruba 3,3 procenta z aktuálně nemocných.

V posledních týdnech rychle narůstají počty hospitalizovaných a zemřelých. Jen za poslední týden vzrostl počet hospitalizovaných, včetně lidí ve vážném stavu, téměř o polovinu. V těžkém stavu bylo k sobotě podle webu ministerstva 274 z celkových zhruba 1200 hospitalizovaných. Množství úmrtí lidí nakažených koronavirem stouplo za poslední týden skoro o pětinu na 727. Za týden zemřela více než stovka lidí.

Kvůli narůstajícímu počtu lidí s nemocí covid-19 v Jihomoravském kraji a v Brně zpřísňuje Fakultní nemocnice Brno opatření a omezuje vstup do areálu. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché je nyní v nemocnici 75 pacientů s nemocí covid-19. Zařízení zatím ale neomezuje žádné operace.

Nemoc se šíří i mezi zdravotníky

Roste také počet nakažených zdravotníků. V současnosti jich je podle České lékařské komory desetkrát víc než na začátku září. Pozitivních sester má být víc než tisícovka, lékařů skoro šest set. Celkem jich je skoro dva a půl tisíce.

Ministr zdravotnictví Prymula v neděli v České televizi uvedl, že ve zdravotnických zařízeních se nakazilo asi deset procent z pozitivně testovaných lékařů a 17 procent sester. Zdravotnické odbory naopak minulý týden uvedly, že se domnívají, že se jich v práci nakazila většina.

„V současnosti je zcela běžné, že zdravotníci, kteří jsou v karanténě, normálně pracují. Již minulý týden jsem však upozornil náměstka ministra zdravotnictví docenta (Aleksi) Šedo, že pokud by někdo nutil pracovat nemocné zdravotníky, tak by s tím komora nesouhlasila,“ uvedl k tomu prezident České lékařské komory Milan Kubek. 

Zachování dostatečné kapacity nemocnic a dostatek personálu na péči o nakažené covidem-19 i pacienty s ostatními diagnózami jsou podle ministra hlavním cílem současných opatření ke zpomalení šíření epidemie. Rostoucí počty nově nakažených znamenají budoucí nápor na nemocnice a jejich lůžka s kyslíkem nebo jednotky intenzivní péče.

Od pondělí platí nouzový stav

Od pondělí začíná v Česku kvůli šíření covidu-19 platit nouzový stav. Jeho zavedení na měsíc schválila ve středu vláda. Nová omezení budou platit dva týdny. Zakázány jsou nově hromadné akce s účastí nad deset osob uvnitř a 20 lidí venku. Výjimku mají členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání či podnikání nebo zastupitelstva a jednání státních orgánů či soudů.

Omezení se nevztahuje také na posilovny či akvaparky. Divadla a kina mohou dál hrát až pro 500 lidí. Omezení se týká představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály, během přestávek zůstanou zavřené bufety a diváci se tak budou muset obejít bez občerstvení. Sportovní utkání se mohou konat, ale bez fanoušků.

Zpěvy jsou zakázány také při bohoslužbách v kostelech, podle Prymuly to však neznamená, že by se nemohlo zpívat vůbec. „Bohoslužba může probíhat se zpěvem tak, že ten člověk zpívá v separátní místnosti a přes mikrofon a reproduktory to přenáší do toho sálu,“ uvedl. Zpívat by naopak vůbec neměli věřící v kostele. 

Přísnější opatření platí od pondělí také v restauracích. Ke zkrácené provozní době do 22:00 přibyla nově povinnost dodržet mezi stoly jedenapůlmetrové rozestupy. U stolů se navíc může usadit maximálně šest lidí. Pokud je skupina větší, musí se rozdělit k více stolům.

Červená je Praha a Uherskohradišťsko

V okresech, jež jsou na mapě podle rizika nákazy označeny červenou nebo oranžovou barvou, se v pondělí na dva týdny uzavřou střední školy. Praktická výuka se ale ve školách bude moci konat, o opatřeních rozhodnou hygienici v jednotlivých krajích.

Červenou barvu mají na semaforu hlavní město Praha, Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů, 55, je oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí. Dalších 18 okresů je zelených v prvním stupni rizika.

Nouzový stav znamená také možnost jednoduššího nákupu ochranných pomůcek pro Správu státních hmotných rezerv (SSHR). Může je nakupovat napřímo, řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

Dlouhodobý plán dalších opatření představí ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek, uvedl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Oznámí, jaká méně zásadní nařízení začnou platit od pátku, jaká po 14 dnech a jaká budou dlouhodobá. Zvažovaných opatření bude podle Prymuly zhruba 60. Vláda z nich bude vybírat i podle dopadů na ekonomiku.