V Moravské Třebové zruší příměstskou dopravu, nebyl o ni zájem

Moravská Třebová (Svitavsko) - V Moravské Třebové na Svitavsku zruší od 6. března příměstskou dopravu, kterou tam zavedli loni v září. Podle místostarosty Miloše Izáka lidé autobusy do školy, zaměstnání či k lékaři moc nejezdili. Město za službu, která skončí na začátku března, zaplatí 90 000 korun, přitom tržby z jízdného jsou 700 až 800 korun měsíčně.

„Využití městské dopravy nesplnilo naše očekávání,“ uvedl Izák. Autobusové spoje využívají lidé podle něj vyjma ranního školního spoje velmi poskrovnu.

Radnice proto zachová jen ranní linku pro školáky. Autobus bude tedy i nadále jezdit k nemocnici a na ulici Školní k ZŠ Palackého. „Věřil jsem, že obyvatelé města spoje uvítají. Je mezi námi určitá část občanů, která nemá auto a má problém se dostat z jednoho konce města na druhý,“ řekl Izák.

V Moravské Třebové žije asi 11 000 obyvatel. Ještě méně jich žije v Litomyšli. Tam ale MHD funguje již řadu let a lidé službu využívají. V Přelouči na Pardubicku funguje MHD od loňského prosince. Jeden mikrobus, který obsluhuje město i příměstské části, využívají tisícovky lidí měsíčně. Městské autobusy také jezdí v Chrudimi. Nejrozsáhlejší MHD mají Pardubice.