V kauze Dozimetr se rýsuje další možná obžaloba. Před soud by mohl jít podnikatel Špringl

Policisté navrhli obžalovat podnikatele Jindřicha Špringla v jedné z větví kauzy Dozimetr. České televizi informaci potvrdil státní zástupce pražského vrchního státního zastupitelství Adam Borgula. Špringl je obviněný za to, že měl pomoci při uplácení člena dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy. Borgula pro ČT uvedl, že o návrhu dosud nerozhodl. Zároveň do této větve přidali také stíhání jedné firmy, kterou už policisté spolu s dalšími dvěma navrhli obžalovat v dubnu.

Větev Dozimetru, ve které figuruje Špringl, vyčlenili kriminalisté loni v létě. „Bylo mi doručeno usnesení Policie České republiky, že policejní orgán vylučuje ze společného řízení moji trestní věc,“ sdělil Deníku N Špringl. Tvrdil, že to bylo kvůli novým důkazům, které policii předložil.

Nyní kriminalisté ukončili vyšetřování a navrhli podnikatele obžalovat. „V této věci podal policejní orgán státnímu zástupci návrh na podání obžaloby,“ uvedl Borgula pro ČT. Doplnil, že o návrhu ještě nerozhodl.

Špringl měl pomoci uplácet bývalého člena dozorčí rady DPP Michala Zdeňka. Hlavním aktérem údajně byl dnes již zesnulý podnikatel Petr Adam. Ten měl nabídnout Zdeňkovi půlmilionový úplatek za to, aby nebránil stamilionové zakázce na rádiový systém dopravního podniku a kamery v metru. Část úplatku mu měl dokonce předat, Zdeněk ale případ policii nahlásil a obálku s penězi jim odevzdal.

Špringlova Analogia

Česká televize informovala v polovině dubna o návrhu na obžalobu tří firem, jejichž stíhání také tvoří další větev kauzy Dozimetr. Jednou ze společností je i akciová společnost Analogia. Podle obchodního rejstříku patří právě Špringlovi, který je zároveň jejím jediným akcionářem.

Podle serveru Lidovky.cz Analogia s DPP spolupracovala i po policejní razii na několika místech v Praze, která proběhla v souvislosti s kauzou Dozimetr v červnu 2022. Půl roku po zásahu vyhrála firma zakázku za 45 milionů korun na rekonstrukci LAN sítě a bezpečnostního kamerového systému ve vozovnách Pankrác a Kobylisy a v garážích Řepy. Krátce poté dopravní podnik s firmou podepsal další půlmilionovou smlouvu na instalaci držáků v metru.

Borgula uvedl, že jedna z firem, která je stíhaná v samostatné části Dozimetru, byla připojena ke Špringlově větvi. Odpovídalo by, že se jedná právě o společnost Analogia, vzhledem k tomu, že ji podnikatel vlastní.

Hlavní část kauzy Dozimetr

Hlavní větev kauzy Dozimetr se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku. Policie v této části kauzy na konci října 2023 obvinila jedenáct lidí. Mezi nimi je i někdejší pražský politik Petr Hlubuček nebo podnikatel Michal Redl.

Podle policie organizovaná skupina v čele s Redlem systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Podle posledních informací ČT o obžalobě státní zástupce Borgula zatím nerozhodl.