V Česku ubývá revmatologů, někde čekají pacienti na vyšetření i čtyři měsíce

Venclovský: Revmatologie je krásný obor, ale nemusí být atraktivní (zdroj: ČT24)

Česká republika se potýká s nedostatkem revmatologů a v některých regionech se na vyšetření čeká i čtyři měsíce. Podle revmatologického ústavu se situace zhoršila především v posledním roce. Pro mladé lékaře prý není obor atraktivní, ti stávající pak stárnou a odcházejí do důchodu, aniž by měli nástupce.

„Ne že by to nebyl hezký obor, revmatologie je obor krásný, ale z hlediska uživení revmatologa může hrát roli jeho neatraktivita,“ vysvětluje si úbytek oborových specialistů předseda Revmatologického ústavu Jiří Venclovský. „Je to diagnostický interní obor a nemá moc výkonů na pacientovi, které jsou zaplacené. Není proto lukrativní.“

Podle Revmatologického ústavu je v současnosti v některých regionech situace stabilní, na Ústecku, Liberecku a Vysočině ale nedostatek odborníků na klouby evidují. „Momentálně vím o čtyřech místech v republice, kde revmatologové chybí. Je to například na Vysočině, určitě je to Havlíčkův Brod, nebo třeba Teplice,“ řekl Vencovský.

To potvrzuje i mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. „Někde je to horší, jinde lepší. Některá místa jsou na tom ještě docela dobře a ta personální situace není tak špatná,“ řekl Sojka. Jedná se například o Kladno či Ostravu. „U nás na Kladně je situace stabilní. Máme zde tři stálé revmatology, a to je dostatečné množství,“ potvrzuje zdravotní sestra z Revmatologické a interní ambulance Kladno.

Ministerstvo slibuje zlepšení, situaci mají zlepšit dotace

Podle Venclovského za úbytkem revmatologů ve vybraných regionech stojí i to, že u všech tuzemských lékařů není zvykem vychovávat si nástupce, kteří po nich převezmou ordinaci. Poté, co lékaři odejdou do důchodu nebo přestanou pracovat, se tak čekací doby mohou protáhnout až na čtyři měsíce.

Ministerstvo zdravotnictví o problému ví. Minulý týden jednal ústav s ministrem Adamem Vojtěchem, ten přislíbil, že obor zatraktivní prostřednictvím dotací. „Pan ministr se také s panem ředitelem domluvil, že společně s odbornou společností a zdravotními pojišťovnami připraví na podzim koncepci revmatologie, včetně struktury sítě poskytovatelů,“ řekla mluvčí Gabriela Štěpanyová. Další schůzku plánuje Revmatologický ústav s ministrem po prázdninách.