Úřady neslyšící matce odebraly 10letou Kristýnku a předaly ji italskému otci

Bechlín (Litoměřicko) - Případ desetileté Kristýnky, kterou matka v srpnu 2007 unesla z Itálie, dnes skončila její exekucí, o níž rozhodl italský soud. Sociální pracovníci a policisté dnes odebrali neslyšící matce dívku přímo ve škole při vyučování a předali ji zpět jejímu italskému otci. Advokátka matky ale říká, že šlo exekuci zabránit - český soud měl podle ní nejprve rozhodnout, zda exekuce může být v Česku vůbec vykonána.

Podle babičky dívky Gabriely Ungerové rozhodl o vydání otci litoměřický soud. Tvrdí, že její neslyšící dcera s vnučkou odešly z Itálie, kde tamní soud rozhodl částečně ve prospěch otce. Matka prý odešla proto, že její otec dceru obtěžoval, když ji vášnivě líbal a osahával ji přes šaty. Případ údajně řešila policie, která prý činy otce označila pouze za nevhodné chování.

Český soud na jaře rozhodl, že se Kristýnka má vrátit zpátky do Itálie. Matka se ale proti rozhodnutí soudu odvolala kvůli podezření, že otec Kristýnku sexuálně obtěžoval. Litoměřický soud se ale brání, že rozhodnutí italského soudu musel splnit. Advokátka matky Marie Vondráčková je přesvědčena o opaku, podle ní český soud pochybil: „Nemohl v této fázi nařídit exekuci, musel toto rozhodnutí nejprve prohlásit v Česku za vykonatelné, čímž se ale vůbec nezabýval a tuto fázi de facto zcela přeskočil.“ Matka Kristýnky navíc o samotném vydání exekuce nevěděla, a nemohla se tak k němu vyjádřit, ani odvolat.

Ungerová tvrdí, že soud o vydání dívky rozhodl i přes to, že psychologické posudky říkaly, že dívka má zůstat u matky a může se svobodně rozhodnout. Matky se údajně nezastal ani Mezinárodní úřad pro ochranu práv dětí, podle kterého však za zabavení dítěte může matka sama. „Podmínky, které jsme měli předjednány, česká strana, respektive matka a její rodina nesplnily, protože si kladly další podmínky,“ konstatuje ředitelka Mezinárodního úřadu pro ochranu práv dětí Lenka Pavlová. Advokátka Vondráčková však tvrdí, že úřad „prakticky od prvního okamžiku vyvíjel na matku nátlak, aby dítě do Itálie dobrovolně předala“.

Podle dívčiny matky je desetiletá Kristýnka pravděpodobně již v zahraničí, nejspíše v Itálii. Otec si údajně od policie a exekutorů dívku převzal a odjel a od té doby matka o dívce nic neví. Italský soud navíc ani nestanovil, kdy se s ní může vidět.