Úprkem k předčasným volbám, žádá opozice

Praha - Opozice vidí jako jediné možné řešení současné politické krize rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. Politika v České republice se podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky nachází ve slepé uličce, úřednická vláda Jiřího Rusnoka může být podle něj přitom nejrychlejší možná cesta k předčasným volbám. Rozpuštění sněmovny podporují i komunisté a také Věci veřejné.

„Skutečným řešením politické krize může být pouze rozpuštění sněmovny a uskutečnění nových voleb,“ prohlásil dnes Bohuslav Sobotka. A i když není sociální demokracie nijak nadšená úřednickou vládou, protože takový kabinet nevzešel z voleb a nemá ve sněmovně politickou podporu, vnímá ji ČSSD jako nerychlejší možnou cestu k předčasným volbám.   

Bohuslav Sobotka (ČSSD):

„Rádi bychom vyzvali ODS i TOP 09, aby podpořily návrh sociální demokracie na rozpuštění sněmovny. Schůze by se měla konat v polovině července, do té doby budeme shánět potřebných 120 hlasů.“

Bohuslav Sobotka prohlásil v reakci na pověření prezidenta Zemana sestavením vlády Jiřího Rusnoka, že česká politika se nachází ve slepé uličce. Vyloučil jak pravicovou vládu, tak i možnost, že by se kabinet pokusila sestavit sama ČSSD. 

Pravicová vláda v čele s Miroslavou Němcovou je podle něj nereálná, protože nemá stabilní většinu. „V Poslanecké sněmovně není žádná jasná pravicová většina, která by umožnila politicky legitimizovat pokračování pravicové vlády ODS a TOP 09,“ řekl. 

Stejně tak ale vyloučil variantu, že by se vlády ujala opozice. „Ve sněmovně není ani jasná levicová většina, proto sociální demokracie nemohla přijmout pověření k tomu, aby na půdě sněmovny bez nových voleb sestavila vládu,“ dodal. 

Jak to vidí prezident Miloš Zeman…

„Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je jmenování vlády odborníků, a to z toho prostého důvodu, že jinak by čekání na předčasné volby bylo čekání na Godota. Opozice nemá sílu získat 120 hlasů a vládní koalice až dosud neměla zájem se na těchto 120 hlasech podílet.“

Záměr rozpustit sněmovnu a směřovat k předčasným volbám podporuje i KSČM. „Tuto krizi lze vyřešit jenom ústavně čistým způsobem, a sice vypsáním nových voleb,“ prohlásil šéf komunistů Vojtěch Filip. Přivítal přitom rozhodnutí prezidenta Zemana pověřit sestavením vlády Jiřího Rusnoka, hovořit o důvěře jeho vládě je prý ale zatím předčasné. Není dosud totiž známé ani obsazení ministerských postů, ani program kabinetu.

Komunisté zároveň taktéž vyzvali ODS a TOP 09, aby se připojily k opozici a podpořily nejrychlejší cestu k předčasným volbám. „Očekávám, že se pan předseda Schwarzenberg a pan místopředseda Kuba zachovají jako chlapi a budou hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb,“ řekl Filip. Úřednická vláda by podle něj v takovém případě mohla připravit rozpočet na rok 2014, který by už ale schvalovala vláda a sněmovna vzešlá z nových voleb. Ty by se ovšem musely uskutečnit do konce září.  

Vojtěch Filip
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

K předčasným volbám se přitom dá dospět i tím, že se nezdaří tři pokusy sestavit vládu. Před takovou variantou ale Filip varoval, protože by se podle něj nestihl sestavit včas rozpočet pro příští rok a hrozilo by rozpočtové provizorium.

Šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová České televizi řekla, že i poslanci její strany podpoří rozpuštění sněmovny. „Jestliže se ale nenajde dostatek hlasů, budeme zvažovat podporu vlády odborníků,“ dodala. Předseda strany Vít Bárta v Událostech ČT řekl, že je potřeba zvážit podporu Rusnokova kabinetu pro případ, že by se sněmovna nemohla rozpustit pro nedostatek poslanců. Narážel tak na to, že by v rámci vyšetřování postů pro bývalé poslance ODS mohla policie požádat i o vydání některých dalších politiků.  

Vláda bez politické podpory je podle Paroubka hazard

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV21, v rozhovoru pro ČT24 prohlásil, že prezident se v podstatě vydal na neústavní cestu. Ignoroval podle něj totiž, že pravicová koalice deklarovala většinu 101 hlasů. „Vytvořit vládu Miloše Zemana, která nemá většinu v Poslanecké sněmovně, je trochu hazardní záležitost,“ myslí si Paroubek. „Nebudu podporovat přeměnu parlamentního systému země na poloprezidentský nebo dokonce na prezidentský, takže budu hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka, pokud tedy vůbec vznikne,“ dodal.