Úplatný úředník míří na 2,5 roku do vězení

Ústí nad Labem - Bývalého vedoucího oddělení vymáhání pohledávek ústeckého finančního úřadu Luboše Beneše dnes ústecký krajský soud odsoudil k trestu 2,5 roku vězení za braní úplatků a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle rozsudku za úplatu pomáhal podnikatelce, která finančnímu úřadu dlužila daně. Zaplatit má i pokutu půl milionu korun. Rozsudek je pravomocný, proti rozhodnutí je možné jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Beneš svoji vinu od začátku popírá.

Okresní soud v Ústí nad Labem Beneše původně odsoudil ke 3,5 letům vězení a pokutě jeden milion korun, proti jeho rozhodnutí se však úředník odvolal. Krajský soud dnes rozsudek zrušil a trest Benešovi zmírnil, neboť změnou trestního zákona se ve prospěch Beneše změnily sazby trestu za jeden z jeho přečinů. Proto bylo nutné rozsudek zrušit a rozhodnout podle zákona nového, který je mírnější.

Odvolací senát dnes uznal, že celý případ se řešil velmi dlouho, podle něho ale nejsou důvody, proč Beneše nepotrestat. Jeho čin dnes Svoboda v odůvodnění označil za mimořádně společensky nebezpečný. Trest mu zmírnil tak, že ho zařadil do nejlehčího typu vězení. Pokud Beneš neuhradí pokutu půl milionu korun, ve vězení bude muset strávit ještě deset měsíců navíc.

Beneše v létě 2001 policisté zadrželi poté, co od podnikatelky převzal obálku s úplatkem 10 tisíc korun. Bankovky byly předem označené policií, na kterou se podnikatelka obrátila. Podle soudu celková výše úplatků, které si Beneš vzal, přesáhla právě půl milionu korun. Podle soudu důkazy, mezi kterými jsou i odposlechy telefonu podnikatelky, jednoznačně prokazují jeho vinu.