Uniformy na první státní škole mají zatím u prvňáků úspěch

Praha - Školní uniformy, které už tři měsíce nosí 50 prvňáčků, se zatím osvědčily. Vyplývá to alespoň z experimentu na pražské Základní škole Františky Plamínkové. Děti dostaly trička a mikiny zadarmo od Prahy 7. Škola si od jejich zavedení slibuje hlavně setření sociálních rozdílů mezi dětmi. V prvních třídách tak od září vládnou jen dvě barvy - královská modrá a tmavě malinová.

Uniformy budou zatím nosit jen prvňáci, experiment chce škola vyhodnotit po půl roce. Zajímá ji, co se stane, když děti neřeší, jestli mají oblečení značkové nebo z druhé ruky. Zatím to vypadá, že uniformy fungují dobře. „Vidím, že mezi nimi nejsou vztahy tak napjaté jako v běžných třídách,“ tvrdí učitelka prvňáků Alena Rakoušová. Podle ředitele Jindřicha Koudely pak děti ve škole vidí, že jsou si rovny.  

Uniformy ale u dětí zpočátku moc nadšení nevyvolaly. Vadilo jim, že si do školy nemůžou vzít své oblíbené oblečení. Po třech měsících, kdy nosí to samé jako ostatní, ale mluví jinak. „Vůbec mi to nevadí,“ říká Markétka. „Můžu si každý den vzít to samé tričko a nemusí mně máma nic moc dlouho vybírat,“ dodává její spolužačka.

Psychologové ale na školní uniformy moc nevěří. „Pro dítě je oděv způsobem, jakým se vyjadřuje, jak může prezentovat svůj názor,“ domnívá se Gabriela Seidlová Málková z Pedagogické fakulty UK. Kdyby pak podle dětského psychologa Václava Mertina byly sociální rozdíly dané jen tím, jak jsme oblečení, bylo by to dost jednoduché: „Ale to jsou i mobily, iPady, peníze v peněženkách.“

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)