Tuhý se má stát velvyslancem v Bratislavě. Slovensko mu už vystavilo souhlas

Stávající policejní prezident Tomáš Tuhý dostal souhlas (agrément) slovenské strany, aby se v Bratislavě ujal postu českého ambasadora. S odkazem na ministerstvo zahraničních věcí o tom informuje server Aktuálně.cz. Čas, kdy by se měl šéf tuzemských policistů diplomatického postu ujmout, není znám.

„Pan Tuhý dostal agrément od slovenské strany. Teď ho ještě čeká předvýjezdové zaškolení jako každého velvyslance, který vyjíždí. Přesný termín jeho odjezdu tak ještě není stanoven,“ cituje Aktuálně.cz mluvčí Černínského paláce Michaelu Lagronovou.

Podle dřívějších informací médií schválila vláda Tuhého přesun do diplomacie na svém červnovém jednání, stávající provizorní šéf české diplomacie a předseda ČSSD Jan Hamáček uvádí, že usnesení o Tuhého profesní budoucnosti pocházelo ještě z kabinetu Bohuslava Sobotky.

Místo Klausové

Na základě kabinetního rozhodnutí by měl Tuhý převzít vedení české ambasády v Bratislavě až po vypršení svého mandátu šéfa policie; funkce policejního prezidenta se ujal v dubnu 2014, mandát mu končí v dubnu příštího roku. Z postu české velvyslankyně na Slovensku odešla letos koncem dubna Livia Klausová, ambasádu dočasně vede jako chargé d'affaires Pavel Sladký, vedoucí politického a obchodně-ekonomického oddělení velvyslanectví.

Tuhého odchod z policejních řad by byl další velkou výměnou ve špičkách bezpečnostních sborů. Letos skončil ve funkci ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín po sporech s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ke konci května pak odešel ředitel pražské policie Miloš Trojánek, přesunul se na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině. Nový je i šéf civilní rozvědky ÚZSI, kterou má vést Marek Šimandl.