Terezín a Lidice musejí šetřit. Zkracují otevírací dobu

Události: Památník Lidice a Terezín musí šetřit (zdroj: ČT24)

Památníky v Lidicích i v Terezíně kvůli úsporám omezují otevírací dobu a také ruší některé akce. Zdůvodnily to inflací a vládními škrty. Ministerstvo kultury ale tvrdí, že i v době konsolidace veřejných financí mají příspěvkové organizace adekvátní rozpočty.

Památník Terezín dostal letos na mzdy o 3,2 milionu korun méně. Zkrátil proto o dvě hodiny otevírací dobu. „V hlavní sezoně jsme zkrátili návštěvní dobu o jednu hodinu ráno a o jednu hodinu odpoledne. Bude se otevírat v devět a zavírat se bude v pět hodin odpoledne,“ uvedl mluvčí Památníku Terezín Stanislav Lada.

Ještě před koncem loňského roku památník zdražil o deset procent vstupné. Zároveň ale prodloužil platnost vstupenky z jednoho na čtyři dny.

S nižším rozpočtem musí hospodařit i Památník Lidice

Úspory hledá i lidický památník. Ruší setkání pěveckých sborů, na kterém se každoročně schází přes šest set dětí z celého Česka. Letos v červnu měl být sedmnáctý ročník. „Poprvé v historii Památníku Lidice budeme mít mimo sezonu zavřené pondělky. Snažíme se šetřit zejména na personálních nákladech a energiích,“ uvedla zástupkyně ředitele Památníku Lidice Jana Chourová Plachá.

Jen úprava pietního místa stojí ročně až pět milionů korun. Vedení památníku se chce navíc pustit do nutných oprav, třeba základů Horákova statku, nebo rekonstrukce pomníku dětských obětí války.

„Případná redukce aktivit je jedním z rozhodnutí, která musí každoročně učinit ředitelé příspěvkových organizací ministerstva kultury v návaznosti na rozpočet pro daný rok a cíle státní kulturní politiky,“ okomentovala mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Škrty se dotknou i Ležáků. Děkovný koncert, který se měl letos opakovat, se bude nejspíše konat až na kulaté výročí vyhlazení osady, tedy za tři roky.