Tajní policisté odhaleni - většina jezdí auty s podobnou poznávací značkou

Praha - Vypadají jako kdokoliv z nás, nosí běžné oblečení a jezdí obyčejným autem – policisté v utajení. Právě nenápadnost a schopnost splynout s davem jim umožňuje chytat násilníky, zloděje i drogové dealery. Má to ale háček. V Praze je většina nekalých živlů pozná už z dálky – mnohá policejních auta mají totiž SPZ, která začíná čtyřmi stejnými znaky, a k tomu speciální anténu pro vysílačky.

Pokud potkáte automobil s SPZ začínající 1A57, jde s velkou pravděpodobností o policejní vůz, i když nemá maják ani nápisy na dveřích. To potvrzuje i mluvčí Úřadu kriminální policie Pavla Kopecká: „Vozidla s uvedenou registrační značkou využíváme na území hlavního města Prahy.” To ale policistům komplikuje život. „Pokud se budeme bavit o nějaké efektivitě našeho zákroku v tu chvíli, tak ta samozřejmě je mizivá,” říká kriminalista, který si nepřál uvést jméno.

Vedení policie se hájí, tato auta se prý používají hlavně k vyřizování běžné agendy. Využívá je například ekonomický úsek nebo úsek hospodářské správy, takže jde například o placení faktur. S tím ale nesouhlasí policisté – auta s jinými značkami se používají jen k vyšetřování přísně utajovaných případu, je jich totiž velmi málo.

Stejnou sérii dostala policejní auta nejspíš při hromadném přihlášení. To má na starosti ministerstvo vnitra. „Státní poznávací značky vozidlům policie i celníkům přiděluje ministerstvo vnitra a v podstatě vypadají jako jiné poznávací značky, to znamená, že z nich poznáte kraj,” říká mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Nově pořízená policejní auta už podle ministerstva vnitra nedostávají značky z jedné číselné řady, ale jsou vybírány náhodně. Policisté ale podle svých slov změnu zatím nepocítili. Proto někdy radši jedou na zásah třeba i vlastním autem.