Tah z Jihlavy do Pelhřimova zůstává nebezpečným úsekem

Jihlava - Hlavní silniční tah z Jihlavy na Pelhřimov je každou zimu velmi nebezpečným úsekem pro řidiče. Uježděný sníh, pod kterým se tvoří ledovka, způsobuje bezpočet dopravních nehod. Správce silnice - kraj Vysočina už roky usiluje o metodickou změnu, aby mohli silničáři úsek solit. Zatím ale neuspěl.

Desetikilometrový úsek se přes dvacet let nesmí solit kvůli nádrži Hubenov vzdálené jeden kilometr. Dnes už sice platí jiné vodní zákony, přesto se silnice nesolí a řidiči si stěžují. „V případě vodní nádrže Hubenov povodí Moravy požádalo o změny ve starých ochranných pásmech, které platí do roku 1986,“ říká mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Krajský úřad po dvouletém řízení schválil změnu posypu a silničáři měli už letos začít solit. Proti rozhodnutí kraje se ale odvolal jeden z krajských úředníků Milan Palán. Rozhodnutí o změně tak nenabylo právní moci.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Milan Palán vystupuje za Občanské sdružení Stop černým skládkám a právě kvůli nim se řidiči letos bezpečnější jízdy mezi Jihlavou a Pelhřimovem nedočkají. Problém teď bude řešit Ministerstvo životního prostředí.

  • Zamrzlá přehrada Hubenov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/610/60948.jpg
  • Auto na ledovce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/610/60947.jpg