Sprejeři loni způsobili škody za desítky milionů. Úspěšní při hledání vandalů byli ve Zlínském kraji

Více než dvanáct set případů nelegálních graffiti řešili loni policisté v Praze. Dopadnout vandaly se jim ale podařilo jen zhruba v desetině případů. Mají tak ze všech krajů nejmenší úspěšnost. Naopak ve Zlínském kraji, kde zaznamenali 157 případů graffiti, se jich podařilo vyšetřit více než 43 procent. Veškeré škody způsobené sprejery se za loňský rok odhadují na více než 56 milionů korun.

Celkem se loni policie zabývala 4274 případy sprejerství. Oproti předchozímu roku jde o mírný pokles. Objasnit se podařilo zhruba pětinu případů. „Vývoj této protiprávní činnosti je za poslední léta spíše neměnný. V uplynulém roce jsme registrovali o zhruba sto padesát skutků méně, než tomu bylo v roce předchozím,“ uvedla Lenka Sikorová z Policejního prezidia České republiky.

Podle počtu případů sprejerstvím nejvíce trpí Praha. Policie zde loni řešila 1216 případů. Zároveň se policistům v hlavním městě příliš nedaří případy sprejerství objasňovat. Úspěšní byli jen u desetiny těchto trestných činů. Na druhém místě je Jihomoravský kraj s 655 případy, tam ale policisté objasnili každý třetí případ. Naopak nejméně nelegálních graffiti zaznamenali loni na Karlovarsku – jen třicet dva.

Při odhalování tvůrců graffiti byli nejúspěšnější ve Zlínském kraji. Ve Zlíně řešili i případ sprejera, který ve městě poškodil fasády desítek domů, přičemž k činu se nakonec přiznal kandidát Pirátské strany pro loňské komunální volby Jakub Stacke. Z druhého místa kandidátní listiny posléze odstoupil a ukončil i členství ve straně.

Za poslední tři roky, kdy policie používá stejnou metodiku vedení statistik, poklesl počet případů sprejerství zhruba o šest procent. K mírnému poklesu došlo i přesto, že veřejnost nová graffiti častěji hlásí a má více možností, jak je zdokumentovat. „Lidé se více starají o své okolí i svůj majetek. Mají telefony, se kterými vše nafotí, natočí. Vzrostl počet kamer v ulicích,“ dodává Sikorová.

Na železnici zafungoval antigraffiti tým

Oblíbeným terčem sprejerů jsou tradičně vlaky. Českým drahám se ale úspěšně daří škodám předcházet. „Za poslední roky zaznamenaly České dráhy výrazné snížení majetkových škod v důsledku aktivit sprejerů. Velký podíl na tom má antigraffiti tým, který letos funguje už osmým rokem. Zatímco v roce 2011 byly evidovány škody přes 27 milionů korun, za loňský rok už jen zhruba deset milionů korun,“ uvedla regionální tisková mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Náklady na odstranění jednoho metru čtverečního graffiti stojí České dráhy 300 až 600 korun. Nejvíce se sprejeři zaměřují na příměstské vlaky. S graffiti jezdí asi třetina těchto vlaků. „Dálková doprava je na tom o poznání lépe, zde evidujeme jen jednotky případů za rok,“ doplňuje Novotná.

  • Praha
    - počet: 1216
    - objasněnost: 10,4 %
  • Středočeský kraj
    - počet: 345
    - objasněnost: 22,9 %
  • Jihočeský kraj
    - počet: 185
    - objasněnost: 24,3 %
  • Plzeňský kraj
    - počet: 234
    - objasněnost: 18,8 %
  • Ústecký kraj
    - počet: 177
    - objasněnost: 30,5 %
  • Královéhradecký kraj
    - počet: 98
    - objasněnost: 26,5 %
  • Jihomoravský kraj
    - počet: 655
    - objasněnost: 14,4 %
  • Moravskoslezský kraj
    - počet: 488
    - objasněnost: 34,8 %
  • Olomoucký kraj
    - počet: 286
    - objasněnost: 28,7 %
  • Zlínský kraj
    - počet: 157
    - objasněnost: 43,3 %
  • Vysočina
    - počet: 178
    - objasněnost: 35,4 %
  • Pardubický kraj
    - počet: 97
    - objasněnost: 33 %
  • Liberecký kraj
    - počet: 126
    - objasněnost: 25,4 %
  • Karlovarský kraj
    - počet: 32
    - objasněnost: 15,6 %