Špidla: Migrační krizi musí řešit EU, země nedosáhnou za hranice Evropy

Špidla: Migrační krizi musí řešit EU (zdroj: ČT24)

„Základem pro zvládnutí migrační krize je Evropská unie,“ domnívá se šéf poradců premiéra a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla. „Jen Unie má totiž dost sil na to, aby uspořádala blízké okolí,“ upozornil Špidla na to, že klíčem k řešení současné migrační krize je právě zvládnutí situace nejen v Evropě, ale také v okolních zemích, přes které se běženci dostávají na evropské území.

Evropská unie přitom již nyní se zeměmi za svými hranicemi pracuje. „Unie vytváří takzvané svěřenecké fondy,“ poukázal Špidla na fondy, které finančně pomáhají zemím potýkajícím se s velkým přílivem uprchlíků. „Unie jim poskytne prostředky k tomu, aby mohli nával uprchlíků zvládnout,“ vysvětlil. Zároveň existuje dohoda se zeměmi, do kterých budou evropské země uprchlíky vracet.

„Nedá se říci, kolik to bude stát, protože tento proces bude trvat ještě dlouho,“ zmínil Špidla například finanční i organizační podporu Turecka, kde se v současné chvíli nachází asi dva miliony Syřanů.

Zdaleka není pozdě, migrační pohyb nás bude provázet velmi dlouhou dobu, protože je v prvé řadě vyvolán válkou. A ta válka nekončí, může trvat ještě měsíce, možná i roky. Takže připravovat a měnit dosavadní politiku je velmi rozumné.
Vladimír Špidla

„Česká republika chce v první řadě dosáhnout toho, aby se především vyvinula účinná politika vůči zemím, odkud běženci přicházejí,“ řekl Špidla k prioritám české vlády pro nadcházející summit k migrační krizi.

V druhé řadě pak česká vláda podporuje účinnou ochranu evropských hranic. „Jsme toho názoru, že by měla vzniknout jednotná ochrana hranic,“ řekl Špidla s tím, že tuto ochranu by měla zajišťovat agentura Frontex ve spolupráci s jednotlivými zeměmi na evropské hranici. V tomto bodě podle Špidly již došlo k některým úspěchům, mezi které patří například společné hlídkování na moři

obrázek
Zdroj: ČT24

.

Ve třetí fázi pak Česko prosazuje funkční systém registrace běženců. Právě to je nyní velkým problémem, protože nefungují hotspoty a lidé přicházející do Evropy tak nejsou řádně identifikováni. „Myslím si, že to neběží tak rychle, jak by mohlo. Pokud si ale uvědomíme, jak je to složitý problém, rozhodně nemohu říci, že se nic neděje,“ shrnul dosavadní postup Špidla.