Soud snížil matce trest za vraždu novorozence. Bylo mu jí líto

Mladá žena půjde za vraždu novorozence na osm let do vězení. Pražský vrchní soud jí zmírnil původní desetiletý trest. Žena podle obžaloby po porodu v Mníšku pod Brdy zabalila děvčátko do igelitu a odložila do kontejneru, kde se udusilo. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případ se stal před dvěma lety. Žena si podle svého tvrzení myslela, že je dítě mrtvé. Narodilo se však živé, a to v sedmém měsíci těhotenství. Matka dva dny před porodem požila potratovou pilulku, kterou si opatřila na internetu.

Ženě hrozilo 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Předseda odvolacího trestního senátu Jiří Lněnička mimořádné snížení trestu zdůvodnil tím, že jde o výjimečný případ.

Ženy podle soudce obvykle plánují po celé těhotenství, jak s novorozeným dítětem naloží. Obžalovaná ale chtěla přerušit samotné těhotenství a situace, kdy již bylo dítě schopné života, ji zaskočila. Pak měla pouze krátký čas na rozmyšlenou, co s ním udělá. „Je zjevné, že nám je obžalované líto,“ podotkl při zdůvodnění rozsudku.

Matka činu litovala

Odvolací soud se případem zabýval podruhé. Letos v lednu čin překvalifikoval z vraždy na zabití a trest snížil z deseti na šest let. Případ k novému jednání ale vrátil Nejvyšší soud (NS), který vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana podanému v neprospěch matky. Jedna z výtek NS byla ta, že nešlo o trestný čin zabití, jelikož žena nejednala v náhlém rozrušení. Soud tak musel ženu potrestat za vraždu.

Žena činu litovala. Své chování označila za nerozvážné a lhostejné. Její obhájce navrhoval, aby byla zproštěna obžaloby. Státní zástupkyně naopak chtěla trest přísnější.

V Česku může žena podstoupit interrupci do 12. týdne těhotenství, ze zdravotních důvodů i později. Potrat pomocí pilulky, která plod z dělohy vypudí, se v Česku provádí do 49. dne těhotenství, kdy embryo má nanejvýš deset milimetrů. Pilulku může podle zákona podat jen lékař v nemocnici.