Saharská výheň zřejmě už nepřijde. Teploty mají zvolna klesat až do konce srpna

Vlna veder se už v srpnu nečeká. Teploty, které se v příštím týdnu budou pohybovat kolem pětadvaceti stupňů, mají naopak až do konce prázdnin pozvolna klesat a slabší oteplení nad průměr má přinést až září. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Zatímco ještě v sobotu mohly teploty na Moravě a ve Slezsku vystoupat až k dvaatřiceti stupňům (v Čechách naopak počasí ovlivňoval postup studené fronty od západu), v neděli už se rtuti dotknou maximálně třicítky a pomalý propad teplot bude pokračovat i v novém týdnu.

Od pondělí začne podle meteorologů počasí ovlivňovat pozvolný přechod studené fronty směrem k východu, a republika ještě zůstane teplotně rozdělená – na západě může být přes den pouhých osmnáct stupňů a na východě a jihovýchodě až dvaatřicet.

Nástup přeháněk a bouřek ale tyto teploty výrazně srazí nejpozději v úterý, kdy se pro Čechy počítá s dvaceti až čtyřiadvaceti stupni a pro jihovýchod s šestadvacítkou. To vše s oblačnou a zataženou oblohou stále bohatou na srážky.

Kolem pětadvaceti stupňů při oblačné až polojasné obloze se pak mají teploty pohybovat po zbytek nadcházejícího pracovního týdne a o roční době budou svědčit noční minima, která mohou spadnout na osm stupňů. 

Týdenní výhled teplot
Zdroj: ČT24

Slabé oteplení na začátku září

Dlouhodobý výhled meteorologů potom s žádnou vlnou veder až do konce prázdnin pro tuto chvíli nepočítá. „Po relativně teplejším počasí z posledních týdnů budou teploty pozvolna klesat a již v následujícím týdnu se dostanou k normálu,“ uvedli.

Podle nich budou teploty pozvolně klesat až do konce srpna, pohybovat se budou kolem dlouhodobého normálu nebo i slabě pod ním. Začátkem září by se mělo slabě oteplit. Srážky budou relativně rovnoměrně rozložené v jednotlivých týdnech. Období od 12. srpna do 8. září by mělo být jako celek srážkově normální.