Ruští podnikatelé v Česku vlastní desítky historických budov. Investice vyšetřuje finanční úřad

Události: Pátrání po majetku ruských podnikatelů (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad zkoumá původ peněz, které investovali ruští podnikatelé do několika desítek historických budov v Česku. Jde například o zámek Hrubá Skála ovládaný podnikatelem s vazbami na sankcionované oligarchy. Šetření se podle informací České televize týká i barokního zámku v Protivíně.

Jihočeský zámek Protivín měl před dvěma lety koupit malajsijský sultán Muhammad V. Kelantanský. Královský fond proto plánoval do letošního roku investovat do rozsáhlých oprav zámku až půl miliardy korun.

Nyní je ale nemovitost neopravená a ovládá ji firma z Manchesteru v čele s ruským podnikatelem Khasanem Kučakovem. „Zámek městu nepatří, má soukromého vlastníka, zřejmě s ruským kapitálem,“ upřesnil zastupitel města Milan Mráz. Dceřiné firmě majitele zámku prodala podle serveru iDnes.cz obec i přilehlé podzámčí. Zatím tu však žádné opravy neprobíhají.

Podle starosty Protivína Jaromíra Hlaváče (ODS) přesné informace o majitelích město nemá. Během natáčení reportáže byly rovněž všechny dveře objektu zavřené. Podle místních objekt hlídá správce, který odmítl prostor otevřít. 

„Město to prodalo s velkou slávou, s velkou pompou, jaké se tady budou konat investice, co tady všechno bude, a jaký tady bude cestovní ruch,“ vzpomíná zastupitel Mráz. V obchodním rejstříku lze ale po několika letech od ohlášených investic dohledat jen ředitele společnosti Khasana Kučakova a zástupkyni majitele zámku Věru Nagyovou. Ta ale tuto skutečnost odmítá. 

„Já a ani pan Kučakov jsme nikdy nebyli a nejsme ve vlastnické struktuře těchto společností, pan Kučakov je navíc skoro odvolaný z funkce,“ uvedla Naygová pro ČT.  

Na Rusko je napojeno až 30 zámků

České úřady prověřují i majitele zámku Hrubá Skála. Nemovitost spoluvlastní ruský podnikatel s vazbami na oligarchy vydělávající v ruském zbrojním průmyslu. Jeho firma zámek koupila za sedmdesát milionů korun.

K původu těchto peněz se odmítl majitel nemovitosti a jednatel společnosti Tenmar 95 Radek Zukal vyjádřit. 

Podle analytiků vlastní lidé napojení na oligarchy v Česku zhruba tři desítky zámků. Další české zámky se stále podle zjištění ČT nabízejí zájemcům na ruských webech. Na základě loni schváleného nového sankčního zákona sestavuje v tuto chvíli ministerstvo zahraničí vlastní národní sankční seznam. První jména by měla být známá během dvou měsíců.