Psí život budou mít zvířata na ulici alespoň bez vztekliny

Lidé bez domova si mohli v úterý nechat zdarma naočkovat své psy. Dobrovolníci z organizace Veterináři bez hranic tím chtěli nejen pomoct, ale i upozornit na boj se vzteklinou v Africe. Kromě Brna, kde se akce konala už popáté, veterináři očkovali psy také v Praze, Liberci, Plzni a Jihlavě.

Žijí na ulici spolu se svými pány a stejně jako oni musí vyjít s málem. Na očkování psů proti vzteklině, které je ze zákona povinné, ale lidem bez domova často nezbývají peníze. I proto jim pomáhají dobrovolníci ze zvířecí obdoby Lékařů bez hranic. 

„Očkujeme psy proti vzteklině, dáváme jim tablety na odčervení a pipety proti blechám a klíšťatům,“ popsala Jana Juránková z organizace Veterináři bez hranic. Podle ní je proočkovanost psů, kteří žijí se svými pány na ulici, čím dál větší.

O očkování hovoří Jana Juránková z Veterinářů bez hranic (zdroj: ČT24)

Vzteklina je smrtelné onemocnění nebezpečné pro lidi i zvířata. Virus se přenáší slinami, nejčastěji pokousáním. Před propuknutím choroby lze vzteklinu u lidí léčit včasným očkováním nakažených.

Česko vzteklinu vymýtilo

Veterináři bez hranic chtějí svou akcí upozornit na problémy v afrických a asijských zemích, kde na následky vztekliny přenesené ze zvířat ročně umírají tisíce lidí.

Naopak v České republice se díky povinnému očkování psů a monitorování lišek povedlo vzteklinu vymýtit, poslední tři případy se objevily v roce 2002. Přitom ještě v roce 1999 bylo v Česku odhaleno 214 případů nákazy.

Za prvních osm měsíců letošního roku tuzemští veterináři vyšetřili na vzteklinu více než dva tisíce zvířat, nakažené nebylo ani jedno.