Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal penzijní novelu

UDÁLOSTI: Prezident Petr Pavel podepsal penzijní novelu (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel podepsal penzijní novelu, a to navzdory některým výhradám, jak uvedl v prohlášení. Za problematickou považuje náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem. Obává se také, že by nahrazení mimořádných valorizací inflačním příplatkem mohlo být pro stát nakonec nákladnější. První část novely začne platit v říjnu, vláda původně doufala, že to bude již od září.

„Podporuji úsilí vlády ČR o zlepšení hospodaření veřejných rozpočtů. Stejně tak považuji za důležitou systematickou práci na zvýšení dlouhodobé finanční udržitelnosti důchodového systému,“ uvedl Pavel a dodal, že opatření, která sníží deficity důchodového systému, ochraňují hodnotu důchodových nároků dnešních i budoucích penzistů, což je klíčové zejména pro ty občany, jejichž důchodový příjem zásadně závisí či bude záviset na státu.

Novela podle něj obsahuje řadu potřebných kroků. Ocenil vůli a ochotu problémy systému řešit. „Je nutné, byť politicky nepopulární, snížit váhu reálných mezd ve standardní valorizaci důchodů. Jak se zřetelně ukázalo v období vysoké inflace let 2022 a 2023, je potřebné přepracovat i pravidla pro mimořádnou valorizaci důchodů. Stejně tak je potřeba průběžně upravovat podmínky pro odchody do předčasných důchodů,“ poznamenal.

Novela ale podle Pavla upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. „Paradoxně to vede ke konfliktu se základním cílem vlády, tj. dosažení pokroku na poli fiskální konsolidace,“ konstatoval Pavel. Úkolem by podle něj mělo být nalézt takový postup, který při nadměrné inflaci zvýší důchody obdobným tempem, jakým rostou příjmy ostatním spoluobčanům.

S tím souhlasí ekonom Filip Pertold z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu. „Celková valorizace je složená z dočasného příspěvku a valorizace v řádném lednovém termínu. Když se sečtou fiskální náklady, tak jsou skutečně o něco vyšší než ve stávajícím systému,“ uvedl v 90' ČT24. Připustil, že nebude tolik růst rozdíl mezi vysokopříjmovými a nízkopříjmovými penzisty, přesto však míní, že „valorizace v řádném termínu v lednu mohla být nastavena níže“.

Podle člena sněmovního výboru pro sociální politiku Viktora Vojtka (STAN) by ale v případě, že by ještě jednou hrozila mimořádná valorizace kvůli vysoké inflaci, „tak by to jednoznačně pomohlo“. Jeho kolega z výboru Aleš Juchelka, který ale ve sněmovně reprezentuje opoziční ANO, je ale přesvědčen, že změny ve valorizacích prosazené vládou jsou zbytečné. „Pokud tato vláda nechce dál žít ve vysoké inflaci, mimořádné inflace už nebudou,“ podotkl.

90' ČT24: Budoucnost penzí a vývoj rozpočtu (zdroj: ČT24)

Problematické zkrácení doby odchodu do důchodu

Za problematické považuje prezident i náhlé zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky. „V kombinaci s extrémně krátkým (de facto nulovým) rozdílem mezi termínem platnosti a účinnosti novely zákona může tento postup zakládat v inkriminované části populace nadměrnou nerovnost v přístupu k institutu předčasných důchodů,“ uvedl Pavel. 

Novela jako celek jde ale podle Pavla správným směrem, proto ji podepsal. Výhrady sdělil osobně premiéru Petru Fialovi (ODS) a ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Zároveň obecně apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou.

„Je dobře, že pan prezident vyslechl moje argumenty a po našem jednaní podepsal zákon, který napravuje nespravedlnosti v důchodovém systému a napomáhá ozdravení veřejných financí. Jsem přesvědčen, ze jednáme odpovědně ve prospěch českých občanů a jejich dobré budoucnosti,“ uvedl v reakci premiér. Ještě předtím podotkl, že každý měsíc, po který vláda neplní plán spojený se změnou důchodového systému, stojí miliardy korun. Novela podle něj snižuje nároky na státní rozpočet do budoucna.

Také Jurečka prezidentův podpis uvítal. „Vláda chce důstojné důchody pro současné i budoucí generace a je zodpovědná za udržitelnost,“ uvedl na sociální síti X. Výhrady, které má prezident ke zkrácení doby, kdy je možný předčasný důchod, ovšem Jurečka odmítl. „Lidé věděli minimálně půl roku dopředu, co novela přináší a jaké bude mít změny,“ uvedl.

Pro vládní politiky je přesto dílčím zklamáním, že Pavel novelu podepsal až 1. září. Původně chtěli, aby byla od tohoto data platná a částečně i účinná, což už není možné. Účinnost první části, která se týká předčasných odchodů do důchodu, bude od října. „Chápu, že to není pro pana prezidenta jednoduché rozhodnutí a já ho respektuji,“ řekl Jurečka k výsledku legislativního procesu.

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je ráda, že prezident novelu podepsal. „Má za cíl nejen napomoci stabilizovat veřejné finance, ale také odstranit nespravedlnosti v systému vůči těm, kteří neodcházejí do předčasných důchodů a pracují do běžného důchodového věku,“ napsala. 

Kritika opozice

Naopak předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že je postojem hlavy státu zklamaná. „Pokud měl pan prezident skutečně výhrady, očekávala bych, že bude mít odvahu a ten zákon vetuje. Takhle mi jeho postup připomíná ,chytrou horákyni‘,“ uvedla. Stejně jako u podobného rozhodnutí prezidenta v případě omezení červnové mimořádné valorizace důchodů se nemůže Schillerová zbavit dojmu, že hlavním motivem je nikoho nenaštvat. „Až nakonec naštve úplně všechny,“ míní.

Místopředseda ANO Karel Havlíček dodal, že na něj vývoj posledních dnů udělal dojem, „že si vláda vydupala to, že to (prezident) podepíše“.

Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že SPD je proti snižování důchodů i zhoršování podmínek pro předčasné důchody. „Prezident Pavel svým podpisem letos již podruhé zcela asociálně podpořil zákon Fialovy vlády, kterým vláda markantně snižuje reálné důchody. Vláda navíc také zásadně zhoršuje možnost odchodu do předčasného důchodu,“ sdělil.

Vládní novela má přinést zpřísnění pravidel předčasných důchodů či zpomalení řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace při vyšším růstu cen by nahradil dočasný přídavek. Úpravy mají podle předkladatelů přispět k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému a ke snižování zadlužení státu.

Předčasný důchod bude podle předlohy možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu. O rok později má vejít v účinnost prodloužení minimální doby hrazení odvodů jako jedné z podmínek pro vstup do předčasné penze o pět let na 40 let.