Preparátor odsouzený v kauze nelegálního zabíjení tygrů podal dovolání

Preparátor Miloš Hrozínek podal dovolání k Nejvyššímu soudu proti trestu tří let vězení, který mu za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty v dubnu potvrdil odvolací soud. ČT to sdělila mluvčí okresního soudu Zuzana Bohatá Koldovská. Ludvík Berousek se v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl na Nejvyšší soud neobrátil. Zůstává mu tak dubnový zmírněný trest 18 měsíců se zkušební dobou na tři roky, který mu uložil odvolací soud.

„Dovolání ve věci podal obžalovaný Miloš Hrozínek, spis zatím nebyl odeslán k Nejvyššímu soudu, avšak lhůta k podání u ostatních účastníků již stejně uplynula,“ řekla mluvčí Okresního soudu v České Lípě Zuzana Bohatá Koldovská.

V kauze se posuzovaly tři úhyny tygrů z chovu Ludvíka Berouska, provozovatele zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku z roku 2018. Spolu s Berouskem byli obžalováni další dva muži. Odvolací krajský soud v Liberci v dubnu potvrdil preparátorovi Miloši Hrozínkovi za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty tři roky vězení. Hrozínek podal nyní dovolání k Nejvyššímu soudu. U potrestaného Berouska lhůta k podání již uplynula.

Berouskovi odvolací soud trest zmírnil. Z původní dvouleté podmínky se čtyřletým odkladem a povinností zaplatit 338 tisíc korun změnil trest na 18 měsíců se zkušební dobou na tři roky. Peněžitý trest zrušil. Jedná se o souhrnný trest, neboť u jiného soudu byl Berousek potrestán zabavením nekolkovaných cigaret, které se u něj našly.

Tygři na bujón a víno

Potrestán byl i odběratel produktů z tygřích těl, Vietnamec Xuan Vu Le. Českolipský soud mu už před třemi lety uložil dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem. V jeho případě bylo rozhodnutí soudu pravomocné, neodvolal se.

Berousek podle rozsudků mrtvé tygry předával preparátorovi, od něj pak části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le. Podle spisu preparátor tygří těla zpracovával spolu s Vietnamcem na masox nebo tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané. Xuan Vu Le je prodával i v pražské tržnici Sapa.

Podle pitvy jeden z tygrů uhynul na následky střelného poranění. Jeden projektil nalezl veterinář v krční páteři a druhý pod lopatkou. Berouskův obhájce Petr Šťastný v dubnu u soudu uvedl, že Berousek měl právo zvíře zastřelit. Samec byl agresivní a zabil předtím jiné samice. Nebezpečný byl prý i pro ošetřovatele.