Předložíme novelu, která umožní zvládat uprchlickou situaci bez nouzového stavu, řekl Rakušan

Otázky Václava Moravce: Vít Rakušan, Radim Fiala a Martin Netolický (zdroj: ČT24)

V případě dalšího pokračování nouzového stavu i po konci května chce vláda v červnu prosadit novelu zákona k Ukrajině. V diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj je nyní v Česku přes 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Země vydala dočasná víza pro 342 tisíc Ukrajinců, na 140 tisíc jich tak asi odjelo.

Přesné počty odchozích uprchlíků zatím nejsou známy. „Nejsme hraniční země, na rozdíl od Slovenska nebo Polska nevidíme odchod lidí zpátky na Ukrajinu,“ vysvětlil Rakušan.

Lepší přehled by měly české úřady získat s koncem května. „Do 31. května by na žádost České republiky měl být spuštěn celoevropský IT systém, do kterého budou mít naši policisté a všichni kompetentní přístup. A reálně uvidíme, kolik lidí se vrátilo zpět,“ uvedl. Nyní má stát informace o registracích, ale nemá jistotu, zda se uprchlíci nadále zdržují na příslušné adrese.

V souvislosti s uprchlickou krizí má sněmovna příští týden rozhodovat o prodloužení nouzového stavu, který nyní trvá do konce května.

Rakušan zmínil, že se vynasnaží, aby byl tento mimořádný stav maximálně do konce června. „Doufáme, že se nám během června podaří prosadit novelizaci lex Ukrajina, abychom měli možnost bez nouzového stavu zvládat migrační krizi,“ uvedl.  

Komplexní novela

Na novele podle něj spolupracovala ministerstva práce a sociálních věcí, vnitra či místního rozvoje. „Jde o komplexní balík, který odpovídá na to, co se změnilo,“ řekl Rakušan. Zdůraznil také, že „nouzový stav neměl žádný dopad na život lidí v Česku“.

Vnitro předložilo novelu k připomínkám na přelomu dubna a května. Počítá například s tím, že by Česko i po skončení nouzového stavu nevydávalo víza a povolení k pobytu pro Rusy a Bělorusy.

S tím souhlasí i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). „Je největší problém, že Česko zná jen stav nebezepečí na krajské úrovni, stav nouzový a stav válečný,“ řekl s tím, že nouzový stav umožňuje příchozí uprchlíky ubytovávat rychle do ubytovacích kapacit, které se musely uzpůsobit.

Šéf poslanců SPD Radim Fiala zdůraznil, že jeho hnutí pro žádný nouzový stav dosud nehlasovalo. Situace se podle něj má řešit jiným způsobem. „Je to něco ojedinělého, co se musí používat jednou za čas,“ řekl a dodal, že by si lidé měli uvědomit, že během nouzového stavu vláda nenese zodpovědnost, může nakupovat věci bez výběrového řízení. 

Zpřísnění podmínek pro dávky

Rakušan rovněž zmínil, že plánuje zpřísnění podmínek pro vyplácení jednorázových dávek. V minulosti se totiž objevily případy, kdy lidé zejména s maďarským občanstvím organizovali příjezdy do Česka. „Na jedné straně je výše a na druhé straně naturální varianta. Jde o sérii řešení, o kterých uvažujeme – nahradit peníze jídlem, či ubytováním,“ řekl Rakušan s tím, že návrh má představit již příští týden. 

Netolický podotkl, že je potřeba sjednotit výši dávek i na evropské úrovni. „V Maďarsku činí dávka v přepočtu asi 1900 korun a u nás je pět tisíc korun, proto se objevují skupiny, které organizují příjezdy do Česka,“ uvedl.

Fiala upozornil, že by v tomto případě postupoval nekompromisně. „Chápu, že tito lidé prchají před válkou, ale pokud mají ukrajinsko-maďarské občanství, tak by měli jet do Maďarska,“ řekl a dodal, že by navrhoval, aby jim bylo v Česku poskytnuto oblečení, strava, ale udělalo by se vše pro to, aby odjeli do Maďarska.

Rakušan zmínil, že již organizuje s ministerstvem dopravy nabídku těmto běžencům odjet. Dodal, že jde pouze o nabídku. „Protože pokud ti lidé mají maďarský pas, jsou občané EU a vy nemůžete nikoho s evropským pasem donutit, aby tu zemi opustil,“ zdůraznil.

V pražské Troji tento týden vzniklo stanové městečko, které slouží pro romské běžence, kteří mají dvojí občanství – maďarské a ukrajinské a nyní pobývají na hlavním nádraží. V Troji by měli uprchlíci zůstat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany a také na mimořádnou dávku. 

Kapacita stanového městečka je téměř plná

Během víkendu nalezlo v Troji azyl 142 ukrajinských uprchlíků včetně několika rodin. Kapacita městečka činí 150 míst, je tak téměř plná, sdělil v neděli mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Situace ve stanovém městečku je klidná. Stejně tak v asistenčním centru ve Vysočanech a na hlavním nádraží,“ řekl v neděli okolo 18:00.

Prvních šestnáct uprchlíků přijelo do městečka v sobotu krátce po poledni. Dobrovolníci na hlavním nádraží mimo jiné v neděli odpoledne vytipovali také několik rodin, které byly na místě již delší dobu. V tomto případě se jednalo o celkem sedmnáct lidí.

„Před cestou rodiny ještě prověřila cizinecká policie ve spolupráci s KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině), aby se jednalo skutečně o lidi, u kterých je zahájeno řízení a mají podle zákona naději na získání víz. Tento krok by měl ulevit náporu na hlavním nádraží,“ uvedl rovněž Hofman.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu Partie televize CNN Prima News uvedl, že pro ubytování ukrajinských Romů je potřeba najít i lokality mimo Prahu. Kabinet v posledních týdnech vytipoval řadu nemovitostí, kam by mohl romské uprchlíky umístit, Rakušan koncem dubna hovořil až o 21 místech. Válek podotkl, že plány narážejí na odpor místních. „Pokud vytipujeme nějakou lokalitu, musíme jim umožnit, aby tam byli a zbytečně tu situaci nehrotit,“ vybídl. 

Další provizorní objekt pro uprchlíky

Rakušan uvedl, že ještě připravuje jeden objekt patřící České poště. „Chceme ho adaptovat na ubytování provizorního typu. O jednom objektu ještě jednáme s Prahou, ale není to trvalé ubytování, je to ubytování v době lustrace,“ přiblížil.

Lustrace toho, zda uprchlíci nemají maďarské občanství, a mají tak v Česku na ochranu nárok, se podle Rakušana zrychlily po jeho telefonickém rozhovoru s maďarským ministrem vnitra Sándorem Pintérem z tohoto týdne. Styčnými osobami se po něm stali ředitel maďarské cizinecké policie a český policejní prezident Martin Vondrášek. Netolický zmínil, že se k tomu maďarská strana ne vždy staví čelem.

Kvůli náporu uprchlíků v Praze vyzval tento týden vládu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) k vytvoření celostátního mechanismu přerozdělování uprchlíků mezi kraji. Pokud tak neučiní, Praha podle něj uzavře své asistenční centrum ve Vysočanech (KACPU).

Tento požadavek označil Netolický za „zvláštní ultimátum“. „Já si nemyslím, že je úplně dobře toto říkat, protože za všech okolností si musíme uvědomit, že Praha je jednak umístěna centrálně, veškerá infrastruktura směřuje do Prahy a má zdaleka největší ubytovací kapacity, a to všech kategorií,“ řekl pardubický hejtman. Zdůraznil však, že určitá „mezikrajská solidarita by tu měla být“.