Praha se zaměří na byty využívané Ruskem, radní projednají pronájem Slovanského domu

Události: Praha se zaměří na byty využívané Ruskou federací i Slovanský dům (zdroj: ČT24)

Pražští radní budou jednat o vypovězení smlouvy na pronájem Slovanského domu. Tento objekt v centru města s luxusními obchody a restauracemi město pronajalo na 77 let firmě, kterou nyní přes kyperskou společnost spoluvlastní ruský oligarcha Michail Arustamov. Ukončení kontraktu hodlá navrhnout radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Praha se chce také zaměřit na více než dvě stě bytů, které stále využívá Ruská federace.

Ve vlastnické struktuře firmy, která si od města Slovanský dům pronajímá, jsou dvě kyperské společnosti. „Afellay investment limited v roce 2020 přiznala, že jejím skutečným majitelem je Michail Arustamov, tedy člověk, kterého i ruská pobočka Transparency International označuje za ruského oligarchu,“ říká reportér Českého rozhlasu Jakub Mikel.

Arustamov je navíc blízký spojenec Vladimira Putina. Problematická na pronájmu Slovanského domu je i doba, na kterou byl sjednán. „Město by nemělo uzavírat smlouvy na tak dlouhou dobu, na 77 let,“ má jasno pražský radní Adam Zábranský (Piráti).

Podle radní Hany Kordové Marvanové existují judikáty, kdy soudy považují takto dlouhé smlouvy za dohody na dobu neurčitou s možností výpovědi. „Už jsem požádala legislativu i odbor majetku, aby se tím zabývaly. Praha by se měla tu smlouvu pokusit vypovědět,“ míní politička. I když firma musela na počátku do opravy objektu investovat miliardu, tak podle radních město na pronájmu prodělává.

Jak už upozornil Český rozhlas, jednatelem jedné společnosti ve struktuře pronajímatele je Čech Daniel Farnbauer ze skupiny FID Group. U jejího zrodu stál Imrich Farnbauer – bývalý komunistický rozvědčík se školou KGB v Moskvě. Oba žádost o vyjádření odmítli. Podnikatel Imrich Farnbauer se po revoluci neúspěšně pokoušel od státu koupit ruský dluh. Uspěl ale na Slovensku, kde koupil polovinu toho, co zemi dlužila Ruská federace.

Praha 6 zkoumá, jak získat budovy s 240 byty

Na ruský majetek se v současnosti zaměřuje i radnice Prahy 6 a hledá cesty, jak se dostat k bubenečskému majetku pod kontrolou Ruska. Jde o komplexy s 240 byty. „Bude na místě získat ty budovy do veřejného vlastnictví, pro plnění veřejných účelů,“ nechal se slyšet starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Byty na pozemcích Česka na základě mezivládních smluv získala Ruská federace v 70. letech. Rusko byty dál pronajímá. Uživatelé musí platit nájem na konkrétním místě výhradně v hotovosti. Další byty má Rusko například v Ovenecké ulici. Lidé mohou v hotovosti za pronájem bytů platit dvakrát týdně. Organizace, která peníze vybírá, patří přímo pod správu prezidentské kanceláře Ruské federace.