Požár pečovatelského domu na Semilsku vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti

Události: Požár pečovatelského domu (zdroj: ČT24)

Požár domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku policie vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Při požáru zemřel sedmdesátiletý senior, k určení příčiny jeho smrti byla nařízena soudní pitva, uvedla krajská policejní mluvčí Adéla Fialová. Na místě jsou vyšetřovatelé, zjišťují příčiny požáru i rozsah poškození domu. Škody hasiči předběžně odhadli na deset milionů korun, číslo ale nemusí být konečné. Všichni senioři už jsou v náhradním ubytování v jejich rodinách nebo domovech v okolí.

Oheň byl nahlášen v pátek zhruba ve 21:30. „Na místě byla bohužel jedna zemřelá osoba,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Záchranáři museli evakuovat 46 lidí, zdravotníci na místě také vyšetřovali evakuované a zajišťovali pro ně léky. „Někteří evakuovaní se nadýchali kouře, své také udělal stres, nikoho z evakuovaných jsme ale nemuseli hospitalizovat,“ doplnil Georgiev.

Zhruba ve 22:45 byl požár lokalizován, likvidaci vyhlásili hasiči krátce před půlnocí. Evakuovaní senioři našli dočasnou střechu nad hlavou ve škole, kam Český červený kříž přivezl lehátka a zajistil jim zázemí. 

Zásah hasičů u požáru pečovatelského domu v Libštátu
Zdroj: ČTK / PR / HZS Libereckého kraje

Problém s elektroinstalací

Pracovníci z technického ústavu požární ochrany zjišťují stav budovy. „Senioři se tam ale hned tak nebudou moci vrátit, je tam problém s elektroinstalací a bez té tam není možné zatopit. Senioři by ale měli mít možnost si tam dojít pro věci,“ dodal mluvčí hasičů Libereckého kraje Jakub Sucharda. 

Pro všechny seniory se podařilo zajistit náhradní ubytování v jejich rodinách nebo domovech v okolí, řekl starosta Libštátu Pavel Janata (KDU-ČSL). Při zajištění náhradního ubytování spolupracoval s Libštátem i Liberecký kraj. Podle hejtmana Martina Půty (SLK) se podařilo místa zajistit zejména na Semilsku. 

Všichni senioři z požárem poškozeného domu s pečovatelskou službou se během soboty přesunuli do náhradního ubytování. Některé si už v noci vyzvedli příbuzní, pro další přijeli dopoledne. Zhruba pro dvě desítky seniorů bylo zajištěno náhradní ubytování v sociálních a zdravotnických zařízeních v Semilech, Lomnici nad Popelkou a Jilemnici, kam je rozvezli pracovníci červeného kříže.