Posun v jednání o volbě poštou. Vládní strany opozici nabízejí ústupky

Události: Jednání o korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

Jednání o korespondenční volbě pro Čechy žijící v zahraničí se posunula. Opozice záměr sice dále odmítá, vládní strany jí ale nabídly některé ústupky – třeba větší dohled nad sčítáním hlasů či jednodušší prokazování bydliště v cizině. Díky snaze dosáhnout kompromisu někteří politici věří, že by zákon ve sněmovně nemusely blokovat další obstrukce.

Tématu se ve středu věnoval sněmovní ústavně-právní výbor. Zhruba po půlhodině poslanci jednání výboru přerušili. Než se k němu vrátí, chtějí se zástupci koalice a opozice potkat na dalším společném jednání.

Na další schůzce, která je v plánu za dva týdny, vládní koalice opozici nabídne některé ústupky. Obává se, že bez nich by mohla opozice kvůli nespokojenosti s podobou korespondenční volby zpochybnit příští sněmovní či prezidentské volby.

„Vedeme debatu s opozicí, jsou zde kroky, které by mohly pro opozici volbu zvěrohodnit. Chápu, že vznášejí zásadní ústavně-právní výhrady, jestli je tajná, nebo není. Myslím, že se mýlí – ale to asi bude muset rozhodnout Ústavní soud,“ vyjádřil se předseda poslanců ODS Marek Benda.

Místopředseda výboru Jakub Michálek (Piráti) podotkl, že v některých oblastech posílili určité záruky. „Například u sčítání jsme umožnili přítomnost zástupců kandidujících politických stran. Koaliční a opoziční jednání probíhají velmi úspěšně,“ přiblížil.

„Nyní hlavně usilujeme o to, aby příští volby nebyly o tom, že si bude čtyřicet procent obyvatelstva myslet, že jde o nějaký podfuk,“ podotkl místopředseda výboru Aleš Dufek (KDU-ČSL).

Opozice obstrukce nevylučuje

Posun v jednáních potvrzuje i opoziční ANO. Předem však upozorňuje, že samotnou korespondenční volbu při konečném hlasování téměř jistě nepodpoří.

„Zastáváme pragmatický názor. Pojďme ten zákon opravit alespoň tak, abychom minimalizovali rizika, že v budoucnu bude náš zatím zásadním způsobem nezpochybněný volební systém jakýmkoliv způsobem zpochybněn,“ vyzvala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Další obstrukce nejsou vyloučeny. „Uvidíme, na čem se dohodneme. Nedá se ale očekávat, že bychom ho pustili jednoduchým způsobem,“ doplnila Schillerová.

„Hnutí ANO je proti tomu zákonu, připravujeme proti němu petiční akci a navrhli jsme referendum. (...) Nicméně abychom nějak rozsekli dění ve sněmovně, abychom případně eliminovali škody, tak jednáme a snažíme se alespoň změnit parametry,“ uvedl předseda ústavně-právního výboru sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Další obstrukce připouští i druhé opoziční hnutí SPD. „Při prezentaci našeho programu, našeho přesvědčení, jsme připraveni určitým způsobem obstrukce použít,“ řekla místopředsedkyně výboru Vladimíra Lesenská (SPD).

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve středu upozornila, že na obstrukce by koalice po několika desítkách hodin reagovala předčasným ukončením sněmovní debaty. „Musíme dospět k nějakému bodu, kdy třeba dáme pevné hlasování, pokud jednání bude neúnosně dlouhé. Tento model prošel u Ústavního soudu jako legitimní,“ uvedla.

„Ve druhém čtení má každý poslanec právo přednést pozměňovací návrhy. Kdyby chtěli toto omezit, jde o zásadní porušení zákona a vůbec podstaty legislativního procesu,“ reagoval Vondráček.

Dlouhé obstrukce provázely už lednové první čtení zákona. Poslanci tehdy normu projednávali více než šedesát hodin. Delší dobu zákonodárci projednávali jen nižší valorizaci červnových penzí, kdy debata zabrala téměř sto hodin.

Pro vládu priorita

Česká vláda považuje zavedení korespondenční volby za jednu ze svých priorit. Kabinet chce, aby mohli lidé v zahraničí poprvé volit poštou při volbách do sněmovny roku 2025.

„Je potřeba vytvořit pro všechny občany České republiky podmínky pro to, aby mohli uplatňovat své základní právo. Právo účastnit se voleb je určitě důležité právo,“ poznamenal premiér Petr Fiala (ODS).

Dnes mohou statisíce Čechů volit v zahraničí na zastupitelských úřadech. Dle kabinetu to však spoustě z nich reálně volit znemožňuje. „Strávil jsem spoustu času službou v zahraničí, mluvil jsem o tom s krajany. To, že ústavní právo mají naplněno tímto velmi komplikovaným způsobem, berou jako velké příkoří,“ tvrdí ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Sněmovna by mohla ve druhém čtení projednat korespondenční volbu v květnu. Definitivně hlasovat by mohla o zákonu v červnu.

Haas: Cílem ústupků není jen odvrácení obstrukcí

Člen sněmovního ústavně-právního výboru Karel Haas (ODS) v pořadu Události, komentáře podotkl, že vláda opozici ústupky nenavrhla pouze s cílem odvrácení obstrukcí. „Optimistickým cílem by bylo se s opozicí na takto důležitém zákonu dohodnout zcela. Nicméně jsme realisté, (...) Alena Schillerová avizovala, že shoda nedojde tak daleko, aby opozice pro návrh zákona hlasovala,“ ujasnil Haas.

Jednání se podle něj vedou velmi věcně a vážně, projednávaných bodů je asi deset až patnáct. „Odhaduji, že na pěti až sedmi by se mohla nalézt shoda,“ míní.

Obstrukcemi jsme přiměli vládu, aby o tom s námi jednala, reagoval místopředseda poslanců ANO Patrik Nacher. „To by ale mělo být přirozené i bez toho. Když měníte volební zákon, (...) měla by tam být elementární dohoda mezi koalicí a opozicí,“ poznamenal. Kabinet totiž může příště sestavovat současná opozice, a nikdo rozumný nechce, aby se po volbách opět tento zákon měnil, vysvětlil svůj postoj Nacher.

Události, komentáře: Úpravy novely o korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

Nacher má problém s tím, že nejde o vládní návrh zákona, nýbrž o poslanecký. „Je to takový zvláštní spěch, podle mě zbytečný, který už na to celé nasvěcuje nějaké podezření,“ zhodnotil.

Na druhé čtení zákona se dle Haase nijak nespěchá, jednání s opozicí budou pokračovat. „Bez ohledu na proběhlá jednání očekávám (...) zejména od kolegů z SPD relativně silný odpor,“ přiznal.

Nacher prý vždy na poslaneckém klubu ANO kolegy vyzývá, ať vystupují k věci. „Nejsem zastáncem obstrukcí typu, že najednou začnu číst nějakou evropskou směrnici, která absolutně nesouvisí s projednávanou věcí,“ doplnil.