Pošta od července znovu zdraží. Obyčejné psaní bude stát již 27 korun

Česká pošta opět zdraží posílání dopisů. Od poloviny ruku bude doručení obyčejného psaní v ekonomickém režimu stát 27 korun, tedy o čtyři koruny více, doporučené psaní zdraží o deset korun na 72 a cenné psaní rovněž o desetikorunu na 77 korun, uvedl mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. Pošta zdůvodnila zdražení tím, že zájem o zásilky klesá, zatímco náklady stoupají.

Ceny, které Česká pošta pro dopisy stanovila od února, vydrží jen pět měsíců. Od začátku července zdraží obyčejné psaní do 50 gramů v ekonomickém režimu téměř o pětinu. Nyní stojí jeho poslání 23 korun, od poloviny roku to bude 27 korun. Pošta zdražovala obyčejná psaní v posledních měsících vícekrát, před únorem se cena zvýšila i loni v listopadu, a to z 19 na 21 korun.

Opakovaně zdražovalo i doporučené psaní, za jehož doručení bude Česká pošta od července žádat 72 korun místo nynějších 62. Počátkem roku stálo ještě 52 korun. Podobným tempem zdražují i cenná psaní.

„Nadále platí, že držitelé zákaznických karet České pošty budou mít cenu výhodnější. U obyčejného psaní bude cena o jednu korunu nižší, u doporučeného a cenného psaní pak o koruny dvě,“ doplnil Vitík. 

V červenci by se ale na rozdíl od února a loňského listopadu neměly měnit ceny dalších poštovních služeb. V únoru se zvýšily i ceny poštovních a dobírkových poukázek či odeslání datové zprávy přes datovou schránku, v listopadu zdražily také balíčky.

Pošta loni kvůli poklesu výkonů vykázala ztrátu přes 1,7 miliardy korun. Letos kvůli dalšímu snížení objemu provozu očekávala ztrátu kolem čtyř miliard korun, což znamenalo hrozbu insolvence. Zahájila proto úsporná opatření, mimo jiné v polovině roku sníží počet poboček o 300 na 2900 a zruší zhruba 1500 z 23 tisíc pracovních míst. Do konce června by také měla představit plán transformace.