Policie vyšetřila střelbu v Brodě. Pachatel jednal sám

Přesně půl roku po tragické střelbě v Uherském Brodě policie uzavřela vyšetřování případu. Podle kriminalistů mohl za čin jediný pachatel, třiašedesátiletý muž, který se po činu sám zastřelil. Před sebevraždou pachatel v restauraci Družba zastřelil osm lidí. Podle znaleckého posudku muž jednal pod vlivem psychické nemoci. Protože je pachatel mrtvý, policie případ odložila.

„Osminásobnou vraždu v restauraci Družba v Uherském Brodě spáchal místní třiašedesátiletý muž, který ke střelbě použil své dvě legálně držené krátké střelné zbraně. Pachatel zemřel po střelném poranění hlavy, které si způsobil sám," komentovala výsledky vyšetřování policejní mluvčí Lenka Javorková.

Policisté v rámci vyšetřování oslovili i řadu znalců a odborníků. „Velmi zásadní byl znalecký posudek soudní znalkyně z odvětví psychiatrie se specializací forenzní psychologie, který konstatuje, že muž trpěl psychickou nemocí, a pod vlivem této nemoci jednal,“ dodala Javorková.

Balistické expertízy potvrdily, že veškeré nábojnice na místě činu byly vystřeleny ze dvou zbraní, které patřily útočníkovi. Další znalecký posudek z oboru kriminalistika a genetika prokázal, že ze smrtících zbraní střílel pouze třiašedesátiletý muž.

Tragédie otřásla městem i republikou

K neštěstí v Uherském Brodě došlo 24. března letošního roku. Útočník přišel v době oběda do tamní restaurace Družba, kde začal střílet do lidí. Zabil celkem sedm mužů a jednu ženu, oběti byly ve věku od 27 do 66 let.

Další žena byla zraněna, s prostřeleným hrudníkem skončila v uherskohradišťské nemocnici. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace, zadním východem uniklo z restaurace osm lidí včetně provozovatele podniku. Tři lidé utekli i předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele. 

Psychicky nemocná manželka střelce skončila v péči lékařů v psychiatrické nemocnici v Kroměříži. Zásah policie v Uherském Brodě také stále prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Událost rozvířila debatu o držení zbraní a zbrojních průkazů.

Na místě někdejší restaurace nyní nic únorovou tragédii nepřipomíná. Z míst pod stromy zmizely svíčky, které zde lidé zapalovali na uctění památky zemřelých. Restaurace je zavřená, v přízemí objektu nadále fungují obchody s koberci a nábytkem. Radnice před někdejší restaurací chystá pietní místo, které by mělo být odhaleno k prvnímu výročí tragédie. Nyní dokončuje projekt, samotné práce by měly začít nejpozději v listopadu.