Podnikatel Kočka čelí obžalobě kvůli vydírání

Státní zástupkyně podala obžalobu na pražského podnikatele Jana Kočku a další dva muže kvůli vydírání dalšího byznysmena. Toho podle ní násilím nutili k převodu jeho firmy. Po napadení skončil v nemocnici. Jednoho z obviněných viní také z ublížení na zdraví. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Kočka figuruje také v kauze údajných daňových podvodů, kde skupina podle obžaloby připravila stát o 150 milionů korun. V této kauze už stojí před soudem.

„V dotazované věci státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 podala obžalobu na tři fyzické osoby pro jednání, které bylo kvalifikováno jako zločin vydírání,“ uvedl Cimbala. Kromě toho viní policie jednoho z nich také z ublížení na zdraví.

„Skutek popsaný v obžalobě spočíval v jednání, kdy se obvinění po předchozí vzájemné domluvě a ve společném úmyslu zajistit vliv nad právnickou osobou jiné osobě dostavili za poškozeným, kterého nutili za přímého užití násilí či demonstrace své fyzické převahy k vzdání se vlivu v předmětné společnosti,“ upřesnil Cimbala.

Jeden z obviněných měl podnikatele také opakovaně udeřit, další pak muži vyhrožovat nožem, který mu měl držet před obličejem. Mužům, kteří na něj podle detektivů zaútočili, bylo 51, 52 a 54 let. Při odchodu z místa jeden z nich vytrhl ze zdi bezpečnostní kameru se záznamem incidentu, uvedli policisté.

Incident se podle policie stal v polovině loňského června. Napadený utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice, kde ho lékaři ošetřili. Muži byli po zadržení policií ve vazbě, protože se nepodařilo vyslechnout jednoho ze svědků. Následně je kriminalisté propustili, a jsou tak stíháni na svobodě.

Kočka obvinění dlouhodobě odmítá. „To, co je klientovi kladeno za vinu, zásadně popírá. Věci, které jsou policií tvrzeny, se podle něj nezakládají na pravdě,“ uvedl už dříve po obvinění Kočkův advokát Vlastimil Rampula.

„Podanou obžalobou se nyní bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 4. V podrobnostech si dovoluji odkázat na přednes obžaloby před soudem,“ uvedl Cimbala.

Krácení daně

Policie stíhá Kočku spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami také z krácení daně. Podle detektivů pomocí fiktivních faktur připravili stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Obvinění v případu čelí i Kočkova úklidová firma Prostor. Podnikatel dříve uvedl, že v souvislosti s daňovou kauzou pozastaví své členství v pražské ČSSD, jejímž byl dlouholetým členem.

Rodina Kočkových proslula mimo jiné pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, soud ho poslal na 12,5 roku do vězení.