PODÍVEJTE SE: Přehlídka připomněla jubileum. Evropská patřila tankům, bévépéčkům, hasičům a sanitkám

Jedním z vrcholů oslav 100 let od vzniku Československa byla přehlídka na Evropské ulici v Praze. Představila armádu a její výzbroj, ale i hasičský sbor, policii, záchrannou službu, pražskou městskou policii a celní stráž. Tribunu nad Vítězným náměstím obsadily stovky hostů včetně amerického ministra obrany Jamese Mattise.

Evropská třída v Praze zažila největší vojenskou přehlídku v historii státu (zdroj: ČT24)
On-line přenos

28. říjen 2018

  • 22:00
    Česká televize

    Vážení čtenáři, v tuto chvíli končíme náš online přenos z dění ve výroční den 100 let od vzniku samostatného Československa. Děkujeme za vaši přízeň a přejeme vám dobrou noc.

  • 21:51

    Na pražském Václavském náměstí se večer na akci Oslava 100 let republiky s projevy osobností a hudbou sešly tisíce lidí. Do akce se zapojili i lidé v dalších městech, mimo jiné například v Brně, Ostravě, Hradci Králové nebo v Českých Budějovicích.

  • 21:29
    míč

    Brankář Petr Čech, který dostal vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti sportu, se stal pátým českým oceněným fotbalistou po Josefu Masopustovi, Antonínu Panenkovi, Ivu Viktorovi a Pavlu Nedvědovi.

Při hodinové přehlídce se pohybovala vojenská, hasičská či policejní technika a také samotní vojáci a policisté po Evropské směrem k Vítěznému náměstí. Tam se také shromáždili diváci, kteří ale zároveň lemovali takřka celou Evropskou třídu.

Nad Vítězným náměstím vyrostla tribuna pro pozvané hosty. Nechyběl na ní ani americký ministr obrany James Mattis a další zahraniční hosté, řada členů české i slovenské vlády a zástupci parlamentů obou zemí.

Prezident Miloš Zeman před zahájením přehlídky
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Čtvrt hodiny před začátkem přehlídky zkontroloval připravené vojáky náčelník generálního štábu Aleš Opata, ve dvě hodiny potom přijel prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman.

„Dovolte mi, abych poděkoval všem, kteří organizovali tuto přehlídku – přehlídku, která je demonstrací připravenosti Armády ČR chránit naše národní zájmy, zájmy bezpečnosti všech občanů,“ řekl prezidentem předtím, než dovolil Aleši Opatovi přehlídku zahájit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prahou pochodovaly i zahraniční jednotky

V čele přehlídky šly čestné jednotky včetně zahraničních. Po Evropské pochodovali vojáci ze Slovenska a také zemí, které se zasloužily o vznik ČSR – Francie, Velké Británie, Spojených států a Itálie.

Následovaly další jednotky české armády, nejen profesionálů, ale i členové aktivních záloh. Následovali je policisté pěší i na koních, celníci, hasiči profesionální i dobrovolní či příslušníci Městské policie hl. m. Prahy. Historické prapory, které nesli praporečníci všech sborů, byly kvůli přetrvávajícímu dešti obalené igelitem – podobně jako při dopoledním pietním aktu na Vítkově. 

Gripeny za mraky

Počasí se nepodepsalo pouze na úpravě praporů. Přibližně po deseti minutách se k pochodujícím vojákům a dalším účastníkům přehlídky připojily i vzdušné síly. Původně se měly představit všechny typy, které používá české letectvo, ale i slovenské stíhačky MiG-29.

Kvůli špatnému počasí a nízké oblačnosti nakonec přeletěly nad Evropskou pouze stíhače české armády JAS-39 Gripen, které však diváci pouze slyšeli, a vrtulníky. Jako první proletěly v nízké výšce záchranářské stroje Sokol, později další skupina, ve které byla i slovenská novinka – helikoptéra Blackhawk – a policejní Bell 412.

Události: V pražských Dejvicích vyvrcholila oslava 100 let založení Československa obří přehlídkou (zdroj: ČT24)

Na zemi se po pěších jednotkách představila vojenská technika. Projely například landrovery Defender Kajman, pancéřová iveca či dinga známá z působení českých vojáků v Afghánistánu. Po nich následovaly hlavní bojové tanky T-72M4CZ, a to jak v bojové verzi, tak i vyprošťovací, bojová vozidla pěchoty BVP-2, houfnice DANA či minomety PRAM a také ženijní a zdravotnická technika. 

Policii ČR pak zastoupily motocykly a automobily od klasických octavií přes vozy Audi či SUV Hyundai až po zásahovou plošinu s příslušníky Útvaru rychlého nasazení. Těžkou policejní techniku reprezentoval mimo jiné traktor, který může být řízen dálkově a zasahoval například ve Vrběticích. Hasiči na Evropskou vyslali různé druhy cisternových stříkaček, žebříky i speciální vozy – například Titan, který je určen k zásahům v nebezpečném prostředí a má balistickou ochranu.

Projely i vozy Celní správy a za nimi sanitky – vozy rychlé lékařské pomoci i klasické velké sanitky. Protože se představily záchranáři ze všech krajů, byly k vidění různé typy vozidel. Průvod pak uzavřely vozy pražské městské policie.

Na závěr přehlídky vytvořily helikoptéry Mi-24 nad Evropskou trikolóru
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Na závěr celé přehlídky projela před diváky ještě skupina vozidel reprezentující všechny zúčastněné složky. Nebylo mezi nimi však auto armády. Ta se prezentovala ještě jedním průletem gripenů a nakonec i trojicí helikoptér Mil Mi-24, které nad Evropskou i přes panující špatné počasí vytvořily trikolóru, čím si na tribuně vysloužily ovace ve stoje.