Pavel přijal šéfa ukrajinského parlamentu Stefančuka

Prezident Petr Pavel ve středu na Pražském hradě přijal předsedu Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Na webu to uvedl komunikační odbor Hradu. Stefančuk se v Praze během úterý zúčastnil druhého parlamentního summitu takzvané Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny. Pavel při příležitosti summitu uspořádal v pondělí večeři, akce se zúčastnily čtyři desítky zástupců zemí z celého světa.

Stefančuk na hlavním jednání platformy v úterý mluvil o potřebě zpřísnit sankce proti Rusku. Poděkoval také za všestrannou podporu, pochopení a odolnost, které účastnické státy Krymské platformy projevují Ukrajině v boji proti plnohodnotné ruské invazi.

Už v pondělí Stefančuk jednal s předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), tématem jejich rozhovoru byla mimo jiné konfiskace zmrazeného ruského majetku. Během středy se setkal se zástupci a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Senátní lídři a šéfové ukrajinského parlamentu poté podepsali memorandum o spolupráci a podpoře Ukrajiny. Senát daroval Ukrajině dodávku a generátor.

Vystrčil poděkoval Ukrajincům za jejich hrdinný boj. „Na Ukrajině bojují nejen za svoji svobodu, ale za svobodu a hodnoty, které jsou důležité pro nás pro všechny,“ řekl předseda Senátu novinářům. Stefančuk naopak poděkoval za českou podporu, péči a oporu, kterou Ukrajina pociťuje během dvaceti měsíců od ruského vpádu.

Ukrajina na pomoc nezapomene, řekl Stefančuk

„Moc dobře vidíme, kdo je náš přítel, kdo nás podporuje a kdo společně s námi bojuje za stejné zásady a principy,“ uvedl předseda ukrajinského parlamentu. Poděkoval jak za materiální pomoc, tak za ukrajinské matky a děti, které získaly v Česku útočiště. „Ukrajina na to nikdy nezapomene a vždycky bude Česku vděčná,“ dodal.

Po vítězství Ukrajiny nastane podle Vystrčila čas spolupracovat na její obnově a rekonstrukci. Je společným zájmem tomu pomáhat a přispívat ke zvýšení mezinárodní podpory země, k čemuž pomohlo i setkání zástupců parlamentů ze sedmi desítek zemí v rámci Krymské platformy.

Aktuální dar Senátu není podle Vystrčila významný z hlediska objemu pomoci, ale má význam symbolický. Podle předsedy Senátu může posloužit jako příklad ostatním. „Je to symbolický dar. Je to výzva pro všechny Čechy, kteří jsou ochotni takto Ukrajinu podpořit,“ řekl Vystrčil. Poděkoval všem, kdo tak činí.

Stefančuk ocenil Vystrčilovu návštěvu Ukrajiny

Stefančuk si nemyslí, že senátní dar byl jen symbolický. „Jakékoli velké dobro se skládá z menších střípků,“ uvedl. Poděkoval každému, kdo pomohl Ukrajině v kruté válce a přispívá tak k obnovení míru. Připomenul, že Vystrčil navštívil zemi již loni v dubnu jako jeden z prvních parlamentních předsedů po ruské agresi. „Byl to opravdu neuvěřitelný projev odvahy podpory českého státu, který pro mne znamenal více než jakákoli memoranda,“ dodal.

Memorandum se podle Vystrčila připravovalo půl roku. Český Senát a ukrajinský parlament v něm „potvrzují vůli vzájemně se podporovat, spolupracovat a společně čelit ruské agresi proti Ukrajině, která je přímým útokem na základy evropské bezpečnostní architektury vybudované po druhé světové válce a barbarským, nevyprovokovaným útokem na nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny“. 

Krymská platforma vznikla v létě 2021 z iniciativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako koordinační a konzultační fórum pro zástupce vlád, parlamentů a expertů. První ročník parlamentního summitu se konal loni v chorvatském Záhřebu.

Osobně se pražského summitu účastnili zákonodárci většiny zemí Evropské unie, zástupci z Británie, Kanady nebo Sierry Leone. Představitelé dalších států, například Austrálie, Japonska, Nového Zélandu nebo Spojených států vystoupili prostřednictvím videovzkazu.