Pavel jmenuje Hladíka ministrem životního prostředí den po inauguraci, oznámil Fiala

Tisková konference Petra Fialy po setkání s nastupujícím prezidentem (zdroj: ČT24)

Zvolený prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí den po své inauguraci, tedy v pátek 10. března. Na tiskové konferenci po jednání s Pavlem to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Fiala také sdělil, že se s Pavlem dohodl na budoucí koordinaci zahraniční politiky a pravidelných schůzkách. Ke změně valorizací důchodů se Pavel vyjádří až po inauguraci, což premiér respektuje.

Zvolený prezident Pavel termín jmenování Hladíka do funkce potvrdil na Twitteru. „Takto důležitá oblast nemůže zůstat bez odpovědného řízení,“ uvedl.

Hladík Pavlovo rozhodnutí vítá. „Chci poděkovat novému panu prezidentovi, že chce takto rychle tu záležitost vyřešit. Je to dobře pro fungování ministerstva a vlády,“ okomentoval. Podle Hladíka má ministerstvo životního prostředí spoustu výzev. „Mezi prvními záležitostmi chci upravit parametry nové zelené úsporám a nové zelené úsporám light, abychom dokázali lidem mnohem více pomoci v oblasti úspor a zateplování,“ sdělil.

„Chci, aby ministerstvo bylo vnímané jako ministerstvo budoucnosti a příležitostí a nastavilo to, jakým způsobem se bude Česká republika vyvíjet do budoucna,“ prohlásil také.

Premiér Hladíka do funkce navrhl na konci loňského roku, odmítl jej ale jmenovat dosluhující prezident Miloš Zeman. Za jeden z hlavních důvodů pro jeho nejmenování Zeman považoval to, že policie v souvislosti s kauzou korupce kolem přidělování městských bytů v Brně prohledala Hladíkovi kancelář a zabavila počítač.

Hladík toto již považuje za uzavřené. „Chtěl bych ale zmínit jedinou věc, že prostřednictvím médií a některých orgánů činných v trestním řízení se dá zničit každý v České republice. Je mi líto, jak se dá velmi rychle bez důkazů obrátit život jakéhokoliv člověka naruby. Na takové rychlé soudy bychom měli být opatrní,“ dodal.

Řízením ministerstva byl zatím pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který Hladíka následně jmenoval svým náměstkem. Hladík získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka převést.

Koordinace zahraniční politiky

Fiala také na tiskové konferenci sdělil, že se s Pavlem domlouvali na záležitostech, ve kterých je potřeba úzká spolupráce vlády a prezidenta. „Dohodli jsme se na způsobu koordinace zahraniční politiky, jak spolu budou komunikovat naše týmy a bude probíhat pravidelná debata,“ řekl.

Pavel na Twitteru doplnil, že si s Fialou potvrdil setkávání pro koordinované a transparentní řízení země bez zbytečných překvapení. „Vzájemná ochota ke spolupráci je pro nás klíčová, a to nejen v oblasti zahraniční politiky, o které byla dnes řeč,“ napsal.

Při rozdělení rolí při zastupování Česka podle Fialy nenastane žádné překvapení, premiér i prezident mají zájem zachovat dosavadní praxi a tradici. „Tedy že premiér se účastní jednání evropských orgánů, prezident se bude účastnit summitů NATO. Je důležité, abychom zahraniční politiku koordinovali po všech stránkách. Myslím, že jsme k tomu nastavili dobré mechanismy,“ dodal.

Premiér se bude s Pavlem setkávat jednou měsíčně

Fiala se s budoucím prezidentem dohodl na konání pravidelných schůzek. Praxe bude odpovídat té stávající, kdy se premiér s končícím prezidentem Milošem Zemanem setkával zhruba jednou měsíčně. „Myslím, že je to rozumná doba, abychom mohli probírat pravidelně všechny důležité věci,“ soudí.

Premiér se zvoleným prezidentem také projednal, jak bude Pavlova kancelář přistupovat k zasedání vlády. „Shodli jsme se na tom, že bude dobré, aby se každého jednání vlády zúčastnil pověřený zástupce prezidentské kanceláře. I v tomto směru bude pokračovat tradice, která tu byla,“ řekl Fiala.

Ke snížení valorizace penzí se Pavel vyjádří až po inauguraci

Premiér rovněž sdělil, že s Pavlem hovořil také o snížení mimořádné valorizace důchodů. „Bavili jsme se o tom a řekli jsme si argumenty, rozebrali situaci. Platí, že se k tomu prezident vyjádří až po své inauguraci, což respektuji,“ shrnul Fiala.

S Pavlem jednali minulý týden o důchodech i zástupci opozice. Hnutí ANO podle exministryně financí Aleny Schillerové nabízí koalici debatu o změně valorizačního výpočtu k 1. lednu. 

Pavel v pondělí novinářům řekl, že po jednání se zástupci vlády i opozice o návrhu diskutoval s řadou odborníků. Chystá se sledovat pozorně legislativní proces, nechce do něj zasahovat. Jako občan má pochybnosti o některých aspektech novely, na které upozorňují i odborníci.