Pavel se sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska. V plánu má i jednání s Fialou

Brífink zvoleného prezidenta Petra Pavla (zdroj: ČT24)

Zvolená hlava státu Petr Pavel se tento týden neformálně sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska, kteří dorazí do Prahy rozloučit se s končícím prezidentem Milošem Zemanem. Pavel to řekl na pondělní tiskové konferenci. V úterý bude také jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Tento týden se zúčastní i výstavy motocyklů nebo debaty v Centru současného umění DOX, kterou pořádá týdeník Respekt. Do konce týdne chce Pavel představit jméno nového bezpečnostního ředitele Kanceláře prezidenta republiky.

Schůzka s Fialou je naplánována na úterní dopoledne, sejít by se měli v deset hodin. Hovořit budou například o chystané prezidentské inauguraci i aktuálních věcech, sdělil Pavel na pondělní tiskové konferenci. Od zvolení se už viděli několikrát. Předseda vlády přijel Pavlovi popřát přímo do volebního štábu, mluvili spolu také na setkání nejvyšších ústavních činitelů. Pavel připomněl, že se s Fialou shodl na pravidelných schůzkách.

Ve čtvrtek se Pavel neformálně sejde s rakouským prezidentem Alexanderem Van Der Bellenem, v pátek pak s maďarskou hlavou státu Katalin Novákovou. „Je to především neformální zdvořilostní návštěva, abychom se poznali a navázali vztahy. Žádné zvláštní okruhy otázek pro tyto schůzky připraveny nejsou,“ uvedl Pavel.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že Nováková Česko navštíví v pátek. Už dříve uvedl, že Van der Bellen do Česka přijede 1. března, se Zemanem se setká druhý den, v plánu má schůzky i s dalšími ústavními činiteli. Zeman už dříve avizoval, že Van der Bellenovi předá nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva.

Pavel má na tento týden v kalendáři také účast na zahájení výstavy motocyklů, která začne ve čtvrtek na letňanském výstavišti v Praze. V pátek nově zvolený prezident slíbil účast na debatě týdeníku Respekt v Centru současného umění DOX. Mluvit bude se šéfredaktorem Erikem Taberym. Kapacita sálu je již naplněna.

V minulém týdnu Pavel navštívil Ústecký kraj. Podle něj se potvrdilo, že se vyloučené regiony potýkají s mnoha problémy, které jsou navzájem provázané, a proto je potřeba řešit je komplexně. „Jedním ze základních problémů, se kterými se tyto regiony potýkají, je nešťastně nastavený systém sociální péče,“ řekl.

Pavel dodal, že ho Fiala ujistil, že se tím vláda bude zabývat. „Premiér mě ujistil, že plánují výjezdní zasedání vlády do krajů přibližně jednou za kvartál, chtějí začít už teď na jaře,“ sdělil Pavel.

Nižší valorizace penzí

Pavel na pondělní tiskové konferenci také zmínil návrh vlády na snížení červnové mimořádné valorizace důchodů. V minulém týdnu o tématu mluvil s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) i se zástupci opozice Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem (oba ANO). Problematiku konzultoval také s odborníky na ekonomii, finance či ústavní právo. K návrhu se ale prý vyjádří nejdříve po inauguraci. „Já si samozřejmě názor tvořím, ale ještě nejsem inaugurován,“ zdůraznil. Nyní bude sledovat vývoj legislativního procesu.

Budoucí prezident by podle Pavla neměl do legislativního procesu vstupovat „bianco šekem“ hned na začátku. „Než bude vůbec návrh ve sněmovně, tak říci, jestli ho bude budoucí prezident vetovat, nebo ne, by nebylo správné. Touto cestou bych se ubírat neměl. Jasné stanovisko uslyšíte, předpokládám, 10. března,“ uvedl.

Alibistické by podle Pavla bylo rozhodnutí novelu nevetovat, ale ani nepodepsat. „Lhůta patnácti dní (na prezidentské veto) by přesáhla tu dobu, kdy by případná změna měla vyjít ve Sbírce zákonů. Férové k tomu bude zaujmout stanovisko – buďto podepsat, nebo vetovat,“ uvedl.

Jako občan má prý Pavel pochybnosti o některých aspektech opatření, což nepovažuje za nic zvláštního. „Patří mezi ně jak možná retroaktivita, tak využití institutu legislativní nouze. Ale to jsou věci, o kterých mají pochybnosti i ústavní právníci, kteří se neshodnou na jednotném pohledu, proto je důležité nechat proběhnout legislativní proces,“ poznamenal.

Průměrná starobní penze by se měla podle vládní předlohy v červnu zvednout o 760 korun místo 1770 korun, o které by s ohledem na míru inflace rostla podle nynějších pravidel. Kabinet to zdůvodnil snahou o zpomalení zadlužování státu.

Poslanci se k předloze sejdou na mimořádné schůzi svolané z podnětu koalice v úterý dopoledne. Jednání potrvá pravděpodobně několik dnů. Opoziční politici se už totiž nechali slyšet, že budou obstruovat.