Pavel chce být prostředníkem mezi vládou a opozicí, plánuje pravidelná setkání

Události: Pravidelné schůzky prezidenta s politiky (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel chce pravidelně pořádat schůzky ve třech – a to s premiérem i předsedou největšího opozičního uskupení. Je to jeho závazek pro prvních sto dnů v úřadu.

Prezident chce sledovat vztahy ve sněmovně, momentálně kvůli důchodové reformě. Chce proto uspořádat první setkání zástupců vlády a opozice, aby se na něm dohodli na pravidelných jednáních.

„Důchodovou reformu má vládní koalice v plánu konzultovat s opozicí. Zda taková setkání k něčemu povedou, závisí ale i na odpovědnosti opozice,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS)

„Podle mého názoru ta snaha bude marná z toho pohledu, že Fialova vláda není ochotna naslouchat a přijímat jakákoliv konstruktivní a opoziční řešení,“ míní šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Nová hlava státu chce navíc pořádát jednání s premiérem a šéfem nejsilnější opoziční strany pravidelně. „Já to vítám, protože bohužel za 455 dní, co vláda je u moci, jsme neměli žádné jednání, já jsem s panem premiérem nikdy nemluvil,“ řekl k tomu šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Novela stavebního zákona

To vše má zlepšit politickou kulturu v Česku i komunikaci mezi politiky. Vláda se totiž dlouhodobě s opozicí vzájemně obviňuje z blokování návrhů. Po měsících debat ale přece jen teď došly ke kompromisu. A to u novely stavebního zákona, finální podobu budou schvalovat za týden.

„Tam je konsensus všech stran ve sněmovně, včetně ANO a SPD, tak já doufám, že to projednání bude hladké, protože si myslím, že to dobré, co bylo potřeba zachovat, jsme zachovali,“ uvedl ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Také hnutí ANO ve finále vládní návrh podpoří. „Je tady krásně vidět, že když se skutečně jedná – koalice, opozice, tak ty věci fungují,“ doplnila Bartošova předchůdkyně Klára Dostálová.

Zmrazení platů politiků

Prezident také zákonodárce napříč sněmovnou vyzval k dohodě v otázce zmrazení platů politiků, což navrhovala opozice. 

„Myslím si, že by bylo namístě, aby se nad tím tématem potkali na pracovní úrovni předsedové stran, předsedové poslaneckých klubů, možná i za účasti pana prezidenta,“ řekl ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka. 

Debatu o platech už koaliční politici vedou tak, aby vláda mohla přijít s vlastním návrhem. Nemusí přitom jít pouze o zmrazení, ale i o úpravu vzorce tak, aby při opětovném rozmrazení nedocházelo ke skokovému nárůstu jako třeba letos. Od nového roku se totiž platy politiků, a třeba i soudců, zvýšily téměř o třináct procent. 

Základní plat poslance nebo senátora aktuálně přesahuje 102 tisíc hrubého, a to bez náhrad. Ministr má skoro dvakrát tolik a prezident dostává měsíčně přes 340 tisíc korun. 

Z rozpočtového hlediska není zmrazení platů politiků nijak významné, jde spíš o symboliku. Pobírá je totiž jen tři sta lidí – prezident, vláda a členové obou parlamentních komor. Dalších ústavních činitelů je mnohem víc: soudců zhruba tři tisíce, státních zástupců přes dvanáct set.