Ve vládní koalici uvažují o vlastním návrhu na zmrazení platů politiků

Události: Zmrazení platů politiků (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla zmrazit platy politiků. Část představitelů koalice připustila, že debata napříč stranami na toto téma už začala. Jako důvod uvádí solidaritu v časech vysoké inflace. Podobnou úpravu, která by zastavila růst výdělků prezidenta a členů vlády i parlamentu, už připravilo opoziční hnutí ANO. Projednat ve sněmovně ji chtělo již minulý týden.

V pátek odpoledne sněmovna neschválila program schůze, kde chtěla opozice prosadit návrh na zmrazení platů politiků. Zástupci koalice teď ale připouští, že by chtěli předložit vlastní návrh, debata uvnitř koalice už začala.

„Solidarita v této chvíli v rámci plánu celkové konsolidace veřejných financí – ne jeden vytržený aspekt – tak to smysl dává, takže my tu debatu každopádně vedeme,“ sdělil 1. vicepremiér Vít Rakušan (STAN). 

Platy politiků na začátku roku vzrostly skoro o třináct procent. Na úrovni roku 2020 totiž zůstaly dva roky. Průměrná hrubá mzda, od které se odvíjejí, ovšem během té doby dál rostla.

„Je potřeba se bavit o tom, že pokud by k tomu dočasnému zmrazení platů skutečně došlo, co to bude znamenat na konci, aby tam nebyl ten skokový růst,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný komplikace spojené s návrhem. Konkrétní návrh zatím v koalici nevznikl. Jednou z variant ale má být třeba to, že by se příští rok současné platy dál nezvyšovaly.

„To je debata, kterou musíme vést v koalici. Platy nám rostou ze zákona, to my neovlivňujeme, opozice často lže, když říká, že my si sami zvyšujeme platy,“ uvádí k tomu předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zmrazení chce opozice

Zástupci koalice často zmiňují, že úprava má platit maximálně do dalších voleb. Navíc opoziční úprava, kterou sněmovna měla řešit minulý týden, má podle nich technické nedostatky. Mění totiž třeba některé části, které ze zákona mezitím odstranila loňská novelizace.

Návrh předsedy hnutí ANO je ve sněmovně už od listopadu 2021. Počítá se zmrazením platů politiků až do konce roku 2026, což přesahuje současné volební období. „My budeme pro jakékoliv zmrazení platů politiků,“ komentuje místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. „Zmrazit okamžitě. To už měli udělat a potom se bavit o nastavení valorizačního schématu, aby nedocházelo k načítání a skokovému navýšení,“ dodává. 

Se zmrazením souhlasí i opoziční SPD. „My jsme dali svůj vlastní návrh hned po volbách, kdy jsme chtěli zmrazit platy na celé volební období,“ říká místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Zástupci koalice zmiňují – stejně jako návrh, který byl v pátek ve sněmovně – že zastavení růstu platů by se nemělo dotknout soudců, i když jejich výši určuje stejná norma.