ANO má dost podpisů na další mimořádnou schůzi, koalice mluví o obstrukcích

Události: ANO má podpisy na svolání další mimořádné schůze sněmovny (zdroj: ČT24)

Opoziční hnutí ANO sesbíralo podpisy na svolání další mimořádné schůze, která se má týkat léků. Po šesti mimořádných jednáních za uplynulý týden tak sněmovnu pravděpodobně čeká další. Přitom výsledkem těch uplynulých prozatím není žádné usnesení ani změna zákona. Zástupci koalice tak mluví o dalších obstrukcích, opozice to odmítá.

Na řádné schůzi dolní komory se minulý týden nakonec podařilo projednat šest norem. Třeba v pátek jen debata o programu zabrala dvě hodiny. Na samotné projednávání tak zůstala pouhá hodina, pak totiž následovaly dvě mimořádné schůze. A opozice teď chce další.

„Mám už sebrané podpisy od našich poslanců na svolání schůze, ale s ohledem na personál sněmovny – protože tady byl teď nepřetržitě – tak to pravděpodobně podáme tak, aby to padlo do řádného termínu sněmovny,“ říká šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Už minulý týden bylo na programu sněmovny vedle řádné schůze a inaugurace nového prezidenta dalších šest mimořádných jednání. Jedno koaliční a pět opozičních. Na těch se ale nepodařilo schválit program a na schůzi svolané koalicí zase projednávanou normu. Na řádné jednání tak z celého týdne zbylo zhruba osm hodin.

„Nemají žádný obsah“

„Určitě máme zájem změnit jednací řád, protože žádná opozice nezneužívala mezer v něm jako hnutí ANO a SPD. Ukazují, že nemají žádný obsah, jenom chtějí tou formou zaujmout. A vládní koalici blokovat návrhy, které chce prosadit,“ má jasno šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Nejčastěji tak koalice mluví o omezení času vystoupení i pro poslance s přednostním právem. To ale opozice odmítá. „Představte si, že oni nás budou pomlouvat, lhát a špinit naše voliče a my nebudeme moci vystoupit, abychom se bránili, protože by nám v tom bránil jednací řád sněmovny,“ nesouhlasí předseda SPD Tomio Okamura.

„Obstrukce v nějaké míře budou vždycky zachovány, ale nesmí to vést k situaci, která skutečně paralyzuje možnost výkonu exekutivy vládní většiny,“ upozorňuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Například na programu aktuální řádné schůze zůstává neprojednaných přes sto bodů, „odbavit“ se jich naopak podařilo zhruba tři desítky.