Páternoster na pražském magistrátu se opět rozjede, zájemci si ale za svezení zaplatí

Události: Páternoster se opět rozjede (zdroj: ČT24)

Historický výtah páternoster v budově pražského magistrátu opět začne jezdit. Loni na jaře jej město zastavilo kvůli velkému náporu davů, které rušily úředníky při práci. Od soboty k němu magistrát návštěvníky opět pustí, ale za poplatek.

Páternoster v budově magistrátu byl vůbec první v Praze. Poprvé se zde rozjel roku 1911. V sedmdesátých letech minulého století byl nahrazen novým, který byl roku 2017 kompletně zrekonstruován.

Páternoster se před několika lety objevil ve videoprůvodci po Praze Honest Guide. Zhruba od té doby se začal zvyšovat počet turistů, kteří se za technickou památkou do veřejnosti přístupné budovy magistrátu vydávali. Turisté nerespektovali bezpečnostní pokyny a přílišná zátěž výtah ničila.

Přítomnost velkého množství lidí v budově komplikovala provoz radnice, nebylo výjimkou, že se u výtahu přes den shromažďovaly až desítky turistů, někteří v budově bloudili a vstupovali pak i do kanceláří.

„Dokonce jsme museli nainstalovat do jednotlivých pater cedule s prosbou, aby se utišili. Naše zaměstnance to rušilo při práci,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Jízda pouze pro dospělé

Davy turistů teď nahradí patnáctičlenné skupiny. Za 250 korun se svezou páternosterem, prohlédnou si zastupitelský sál a dozví se o historii budovy. Prohlídky se budou konat mimo úřední hodiny. „Myslíme si, že vzhledem k tomu, že je páternoster známý hlavně mezi zahraničními turisty, tak o to zájem bude,“ uvedla mluvčí Prague City Tourism Klára Janderová.

V rámci jedné prohlídky se mohou lidé páternosterem projet dvakrát. Nahoru a pak ze čtvrtého patra zase dolů do přízemí. Z důvodu bezpečnosti však bude jízda umožněna pouze osobám starším osmnácti let.

Páternoster na magistrátu není v Praze jediný. Zachovaných jich je více, a to například v budově radnice Prahy 1 ve Vodičkově ulici, v několika budovách ministerstev, v sídle Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici nebo ve Škodově paláci v Jungmannově ulici.