Padaly teplotní rekordy. Rtuť se pohybovala až kolem 24 stupňů

V Česku v pátek padaly teplotní rekordy. Nové maximum pro 28. říjen zaznamenalo zhruba dvacet ze 160 meteorologických stanic, které fungují alespoň třicet let. Nejtepleji bylo ve Vimperku, kde bylo naměřeno 24,3 stupně Celsia. V tomto případě to ale nový rekord nebyl. Informoval o tom Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nad dvacet stupňů se rtuť vyšplhá i o víkendu.

Nový rekord padl například v Javorníku, kde bylo 23,9 stupně Celsia. Stanice České Budějovice – Rožnov pak zaznamenala 23,6 stupně, také rekord. „Obecně se dá říci, že nejtepleji bylo dnes (v pátek) v Pošumaví a také v severních výběžcích, například Frýdlantském nebo Osoblažském,“ uvedl Hanzlík.

Teplotní rekordy padaly v Česku už ve čtvrtek a není vyloučeno, že se tak stane i v dalších dnech. Meteorologové upozorňují zejména na nebývale vysoké teploty na horách. Například v neděli se mají pohybovat až patnáct stupňů nad normálem běžným pro tuto roční dobu. Na některých místech Šumavy může být dokonce až 25 stupňů Celsia, což je považováno za letní teplotu.