OKsystem bude dál spravovat systém na výplatu dávek. Stát s firmou prodlouží smlouvu

Ministerstvo prodlouží smlouvu s OKsystem na systémy pro vyplácení dávek (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí prodlouží smlouvu se stávajícím dodavatelem informačních systémů pro vyplácení dávek OKsystem. Ministerstvo bude prodloužení kontraktu stát do konce roku 2020 zhruba miliardu korun, řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Nové systémy ještě nejsou plně funkční, využití opce na pokračování stávající smlouvy tak umožní výplaty dávek do doby, než budou připravené.

„Vláda vzala informaci na vědomí. Součástí informace bylo, že ministerstvo využije možnost opce a prodlouží podporu systému ze strany OKsystemu,“ uvedl po jednání vlády vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). O využití opce pro prodloužení smlouvy muselo ministerstvo práce rozhodnout do tohoto pátku.

Smlouva s OKsystemem na provoz, podporu a rozvoj systému vyplácení dávek měla původně vypršet na konci roku. První termín na prodloužení o dva roky přitom resort nestihl, o opci bylo nutné rozhodnout do konce září. S firmou se však ministerstvo dohodlo na dodatku, který odsunul termín pro prodloužení kontraktu do konce listopadu.

Ministryně doufá, že do konce roku 2020 už budou nové systémy nasazeny. „Zároveň je tam čtyřměsíční výpovědní lhůta, takže když se nám to podaří dříve, je možné to vypovědět,“ konstatovala.

Smlouva se prodlužovala už před dvěma roky, stát to stojí víc

Ministerstvo práce mělo původně mít nový propojený informační systém už od loňska. O jeho vytvoření rozhodlo v roce 2014 vedení úřadu v čele s ministryní Michaelou Marksovou (ČSSD). Cílem bylo mimo jiné zbavit se závislosti na jediném dodavateli. Projekt měl stát zhruba 1,5 miliardy.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Přípravy ale od počátku nabraly zpoždění, a tak se smlouva s OKsystemem prodlužovala už před dvěma lety. Dvouletý provoz vyšel asi na miliardu. V příštích dvou letech by cena měla zůstat stejná. Ovšem do konce roku 2016 před uplatněním opce platil resort firmě za služby méně.

Postup vedení ministerstva už několik týdnů kritizují Piráti. Podle nich hrozí, že od nového roku nebude možné dávky vyplácet. Ministerstvo opakovaně ujišťovalo, že vyplácení pomoci potřebným není ohroženo. Podle Pirátů je dodatek, který umožňuje opci do konce listopadu, v rozporu se zákonem o zadávání zakázek.

Podle mluvčí strany Karolíny Sadílkové to v připomínkovém řízení uznalo i ministerstvo financí. „Nyní stojí ministryně Maláčová před rozhodnutím buďto využít protizákonný dodatek a těšit se na soudní řízení, nebo přestat vyplácet dávky,“ uvedl šéf sněmovního podvýboru pro IT a dávkové systémy Lukáš Kolářík (Piráti).