Neúměrně riziko pro kameramana i šelmu, kritizují ochranáři video zápasícího medvěda v Beskydech

Amatérské video ukazuje dramatický souboj medvěda s divočákem v Beskydech (zdroj: ČT24)

Pracovníci CHKO Beskydy varují turisty před tím, aby se přibližovali k medvědům. Reagují tak na několikaminutové video, které natočil myslivec nedaleko obce Staré Hamry. K medvědovi, který zápasil s kancem, se přiblížil na vzdálenost deset až dvacet metrů, a to už bylo podle pracovníků CHKO nebezpečné. Bezpečná vzdálenost je v takových případech minimálně padesát metrů.

„Autor zveřejněného videa nerespektoval únikovou vzdálenost zvířete, k medvědovi se záměrně přibližoval, a vystavoval jej tak stresu. Ten se na videu projevuje například tím, že se medvěd snaží odtáhnout loveného divočáka pryč z dohledu kameramana,“ uvedla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„V případě tohoto videa došlo k porušení zásad správného chování člověka a z hlediska právního také k rušení kriticky ohroženého druhu. Smutné na celé události je také fakt, že autor je aktivním myslivcem, který by zásady správného chování při střetnutí s medvědem měl znát,“ dodala Šůlová.

I podle Václava Tomáška ze Správy CHKO Beskydy kameraman vystavil zbytečně velkému riziku nejen sebe, ale i medvěda. Pokud by totiž zvíře člověka napadlo, zcela jistě by se objevily požadavky na jeho odlov. „Pokud chceme mít v našich lesích divoká zvířata, jako jsou medvědi, rysové, ale třeba také tetřevi, respektujme jejich přirozený prostor a způsob života,“ dodal Tomášek.

Pokud lidé medvěda uvidí, měli by se raději klidným krokem vzdálit. „Medvěd je šelma, která má velkou sílu. Pokud se kvůli nezodpovědnému chování dostane do stresu, může mít snahu se bránit,“ varuje Tomášek ze Správy CHKO Beskydy.

Medvěd hnědý se podle pozorování zdržuje v údolí potoka Řečice ve Starých Hamrech. Asi tříletého jedince tu poprvé lidé viděli 17. ledna. Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Během letošní zimy strhl medvěd už tři jeleny. Ochránci přírody se šelmu pokusili vypudit hlukem, což se sice na chvíli podařilo, později se ale na zimoviště vrátila.