Medvěd z Valašska nejspíš brzy přišel o matku. Nenaučil se proto bát lidí

Medvěda naposledy viděli v Dinoticích (zdroj: ČT24)

Medvěd, který se v posledních týdnech pohybuje na východě Moravy, nejspíš v raném věku přišel o matku. Neosvojil si tak strach z lidí, kvůli čemuž jej chtěl zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) odstřelit. S nabídkou na odchyt a záchranu medvěda pak přišla táborská zoo. Vytipovala veterináře, který by šelmu uspal, pokud by se ji nepodařilo nalákat do odchytové pasti. O medvěda má stále zájem i zoologická zahrada v Belgii, mohla by si jej hned převzít.

Na nejnovějších záběrech se medvěd pohybuje v Dinoticích u Halenkova na Vsetínsku. Po Valašsku se potuluje už od poloviny září, kam došel ze Slovenska. Šelma za tu dobu potrhala na třicet ovcí a nebojí se přiblížit k lidem. Proto jí hrozilo zastřelení.

„Já se přikláním k názoru, že přišel v určité fázi svého vývoje o matku a ta matka ho nenaučila v té přírodě se správně chovat a také se bát,“ vysvětlil zoolog Ivan Kubát ze Zoo Hluboká nad Vltavou. Pokud by se medvěda podařilo nalákat do odchytové klece, mohla by ho pak převzít záchranná stanice u Temelína. Ale jen na čas. 

Šelma možná skončí v Belgii

„Je to na záchytný způsob držení medvěda, není to na dlouhodobý chov,“ řekl Kubát. Ten se pro medvěda snaží zprostředkovat soukromá Zoo v Táboře. Sama si ho vzít nemůže, i když medvědy chová. Oslovila proto zhruba tři sta zoologických zahrad po celé Evropě. 

„Ozvala se nám renomovaná belgická zahrada, která jeví reálný zájem zvíře umístit,“ uvedl zoolog Zoo Tábor Ondřej Kott. Stopaři doufají, že jim při hledání medvěda pomůžou fotopasti. Táborská zoo našla také veterináře, který by se pokusil medvěda případně uspat narkotizační puškou.

„Střely jsou relativně těžké a pomalé, stačí sebemenší závan nějakého větru, škrtnutí o stéblo a dráha se může vychýlit,“ popsal veterinář Lukáš Pavlačík. Podle Kotta ani tento postup není bez rizika, a je proto nutné vystřelit uspávací střelu zblízka. „Zvíře můžete strašně zranit. On ten veterinář musí mířit přesně,“ řekl Kott.

Na Slovensku žije prokazatelně čtrnáct set medvědů. V Česku je tento kriticky ohrožený druh pořád vzácností. Medvědi se ale do svého původního areálu, ve kterém dříve žili, postupně vracejí.