Němcová: Domluvy, které se pekly, vzaly za své

Praha - Předsedkyně sněmovny a ODS Miroslava Němcová odmítá podpořit jinou vládu než kabinet Petra Nečase. Potvrdila to v České televizi. Domnívá se, že kongres byl v mnohých ohledech odvážnější než ty předchozí. Zejména proto, že kritizovaná jména už se ve vedení strany neobjevila. Němcová na víkendovém kongresu obhájila místo v nejužším vedení strany, spolu s Tomášem Chalupou, Pavlem Blažkem a Jiřím Pospíšilem.

„ODS se postavila čelem k tomu, že lidé, kteří nás v minulosti svým chováním poškozovali, tak nejsou ve vedení strany,“ podotkla Němcová. Zdůraznila, že výkonná rada je obměněna a některá kritizovaná jména se v ní už neobjevila. „Považuji za důležité řešení, že kongres byl v tomto smyslu odvážnější a emancipovanější než ty předchozí. Všechny ty domluvy, které se kde pekly, vzaly za své,“ dodala.

Miroslava Němcová:

„Nechci, aby vláda padla, nehodlám dávat důvěru někomu dalšímu. (…) Aby se konal převrat, který by měl Petra Nečase odstranit a místo něj nastolit někoho jiného, tak to já podporovat nebudu dnes ani nikdy jindy.“

Vydrží ale samotná vláda?

Podle Němcové ale sjezd nevyřešil základní otázku, zda vydrží samotná vláda. „Nevyřešil, zda to bude vláda, která bude schopna nějak efektivně vládnout a opírat se o slušné hlasy v Poslanecké sněmovně,“ podotkla. Ostře sledovaný sjezd nevyřešil ani rozkol v poslaneckém klubu ODS. Přestože Nečas získal podporu až 60 procent delegátů, jeho oponent a jeden z poslanců odmítajících vládní daňový balíček Ivan Fuksa dostal hlasy téměř třetiny účastníků stranického kongresu.  

Prvním místopředsedou strany se stal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, v čele strany zůstává premiér Petr Nečas. Do výkonné rady se naopak nedostali Nečasovi odpůrci - rebelující poslanci Petr Tluchoř a Marek Šnajdr.

Telefonát Miroslavy Němcové (zdroj: ČT24)