Nemáme čas prohlédnout si byt. Makléři spěchají, stěžují si zákazníci

Rostoucí zájem o byty vede v některých případech i k tomu, že kupující nedostanou dost času na důkladnou prohlídku nemovitosti. Podle specialistů, kteří technický stav kontrolují právě pro nové majitele, zkracují developeři a makléři dobu pro přejímku bytu i na půl hodiny.

Převzetí bytu bez kontroly přitom může nemovitost v budoucnu prodražit. Průměrné náklady na odstranění odhalených vad při přejímce bytu v novostavbě přesahují sedmdesát tisíc korun, u nového rodinného domu sto sedmdesát tisíc. Daleko vyšší škody jsou u starších nemovitostí.

Jenže ne každému dá prodávající na kontrolu dostatek času. Zkrátit ji musel i zájemce o byt Filip Dostál, přestože dopředu žádal o prodloužení. „V předvečer té přejímky jsem se mezi řečí dozvěděl, že není možné tam být takhle dlouho, že ty termíny jsou striktně dvouhodinové,“ sdělil Filip Dostál.

Prohlídka musí být neomezená, míní právník

Jestli bude v jeho novém bytě vše v pořádku, si proto doteď není jistý. „Přijde mi to naprosto nepřiměřené tomu, co si kupujete,“ uvedl Filip Dostál. Podle místopředsedy Asociace developerů Martina Vachka si čas prohlídky stanovuje developer sám. „Není to stanoveno v zákoně a nejsou na to ani předpisy, nějaká nařízení nebo vyhlášky,“ sdělil Martin Vachek.

Spěcháme, tlačí makléři na klienty (zdroj: ČT24)

Jinak to ale vidí právníci. Podle nich by se čas na přejímku neměl omezovat vůbec. A to hlavně kvůli případným pozdějším reklamacím. „Důkladná prohlídka nemovitosti je zásadním předpokladem pro to, aby zákazník vůbec mohl úspěšně uplatňovat případné reklamace,“ míní advokát Michal Bernard.

Očekává proto, že se reklamace vad a prodeje nemovitostí budou častěji řešit u soudu.