Na vinobraní i do hor. Prodloužený víkend máme skoro zaplněný, hlásí hotely a penziony

V pátek si vzít volno a prodloužený čtyřdenní víkend strávit na chatě nebo na krátké dovolené v Česku plánuje mnoho Čechů, potvrzuje Česká hotelová asociace, která odhaduje zaplnění komerčních ubytovacích kapacit na jižní Moravě až z 80 procent. Plno podle ní ale bude i na horách.

„Tento rok vychází Den české státnosti na čtvrtek, toho spousta lidí využije a poslední víkend v září si prodlouží. Již nyní v tomto období pociťujeme zvýšenou poptávku po ubytování takřka o 15 procent oproti minulému roku. V tomto termínu probíhají svátky i v Německu, což bude mít zásadní vliv na poptávku a dostupnost ubytování,“ uvedl tajemník České hotelové asociace Petr Chábera.

Například v Mikulově nabízí volné ubytování na serveru Booking.com už jen poslední apartmán, ve Znojmě je obsazeno 95 procent všech kapacit a například ve Velkých Pavlovicích už na tomto serveru nenabízí volné pokoje ani jeden ubytovatel. „Do Velkých Pavlovic jezdím každoročně za kamarádem. Na podzim je tam vždycky plno, chtějí rezervace i rok předem,“ konstatoval Tomáš Šimánek, který nakonec poptal ubytování na sociálních sítích a sama ubytovatelka se mu sama ozvala s nabídkou.

Právě na jižní Moravě očekává agentura CzechTourism nejvíce turistů. Podle jejích předpokladů se tamější ubytovací kapacity zaplní téměř z 80 procent. Důvodem je právě probíhající sklizeň vinné révy a s ní spojené vinobraní. Návštěvníci podle mluvčí agentury pak budou mířit hlavně na české hory.

Více turistů na horách očekávají i sami provozovatelé ubytovacích zařízení. „Prodloužené víkendy a podzimní prázdniny začali lidé objednávat už v srpnu. Nikdy jsme neměli problém se zaplněním hotelu, ale letos je zájem opravdu velký,“ okomentovala obsazenost hotelu Paprsek v Jeseníkách jeho provozní Antonie Keňová. Vyšší poptávku po ubytování v hotelu přisuzuje nárůstu zájmu o horskou turistiku a také jeho výhodné poloze.

Ceny za pobyty jsou přitom o něco vyšší než loni. Podle Štěpánky Filipové z agentury CzechTourism hosté za dvoulůžkový pokoj připlatí asi o 300 korun za noc. Nejdražší je ubytování v Praze, kde průměrná cena za dvoulůžkový pokoj přesahuje čtyři tisíce korun za noc. Druhou nejdražší lokalitou je právě zmíněná jižní Morava. Tam ubytovaní utratí za noc ve dvoulůžkovém pokoji průměrně 2700 korun.