Myčky nádobí produkují ohromné množství fosfátů

Praha - Tuny fosfátů ročně tečou do vody z myček nádobí. Zatímco v prášcích na praní jsou už čtyři roky zakázané, na ostatní mycí prostředky zákonodárci nemysleli. Ministerstvo životního prostředí situaci zatím změnit nehodlá, dosud se totiž nenašla finančně dostupná náhrada. Nová pravidla pro regulaci fosfátů už chystá Evropská unie, mycích prostředků se ale údajně téměř nedotknou.

Až třicet procent fosfátů mohou obsahovat tablety používané v myčkách nádobí, kterých v Česku stále přibývá. Je sice pravda, že si fosfáty poradí s každou špínou, ale právě díky popularitě myček jich do odpadních vod odtéká stále víc. A právě velké množství fosfátů ve vodě se stává zdrojem živin mikroorganismů a způsobuje rozvoj sinic.

Zmenšit jejich obsah v mycích prostředcích přesto ministerstvo zatím neplánuje. Omezení nezavedl ani nový zákon o vodách platný od léta. „Přišlo se na to, že náhradní prostředky do myček nádobí nejsou dostatečně účinné a mají také vlivy, které jsou škodlivé pro lidské zdraví a vodu,“ říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

V Česku dnes myčky používá na čtyřicet procent domácností, to za rok představuje odhadem na 750 milionů mycích cyklů. Do odpadních vod tak ročně přiteče jen z myček přibližně dvacet procent celkového množství fosfátů. „Teď je přítok celkového fosforu 740 tun za rok a v roce 2001 to bylo přes 1 000, což je malý rozdíl,“ podotýká Tomáš Hrubý z centrální čistírny odpadních vod v Praze. Nová pravidla pro regulaci fosfátů už chystá Evropská unie, mycích prostředků se ale údajně téměř nedotknou.