Mohlo by to být v rozporu s ústavou, říká o růstu platů politiků šéf soudců Vávra

Události: Růst platů ústavních činitelů (zdroj: ČT24)

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra kritizuje návrh na zvýšení platů ústavních činitelů, který ve středu schválila vláda. Vadí mu, že jde prakticky o tutéž úpravu, kterou už v květnu zrušila ústavní instance, a zákon by tak mohl být v rozporu s ústavou. Kabinet se hájí argumentem, že platy soudců mají růst podle stejného vzorce jako u politiků nebo státních zástupců.

Soudci v květnovém verdiktu zrušili část zákona, podle které stát snížil základnu pro výpočet platů soudců z trojnásobku na víc než 2,8násobek průměrné mzdy a nařídil vládě, aby výdělky doplatila.

Politici měli víc než čtyři měsíce na to, aby zákon změnili. Ve středu kabinet navrhl novelu, která počítá se stejným násobkem. „Je to jenom pár měsíců, kdy Ústavní soud řekl, že 2,8 a něco je protiústavní. (...) To by byl problém, protože pokud bychom měli vládu, která ani nerespektuje rozhodnutí Ústavního soudu, tak to už je ohrožení základů státu,“ míní Vávra.

Na riziko, že návrh může znovu zrušit Ústavní soud, upozorňují i někteří právníci. „Je velké riziko, že pokud se nějaký soudce ohradí, tak Ústavní soud znovu zasáhne a tu úpravu opět zruší,“ míní expert na ústavní právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Ondřej Preuss.

Podle koaličních lídrů je návrh na růst platů ústavních činitelů o téměř sedm procent spravedlivý. „Platy i u soudců i u ostatních skupin porostou v souladu s růstem průměrné mzdy. Co se týče toho trojnásobku, tak to teď samozřejmě s ohledem na pevně určené procento nebude odpovídat přesnému násobku,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) míní, že je rozumné, aby platy v justici, soudců, ale i dalších skupin, jako jsou státní zástupci, „byly v souladu a dýchaly s platy politickými.“

Vládní koalice chce ve sněmovně prosadit návrh na zvýšení platů politiků, soudců či státních zástupců zrychleně v jediném čtení. Opoziční poslanecké kluby s tím ale nesouhlasí. „Připravíme vlastní pozměňovací návrhy, navrhneme zmrazení platů ústavních činitelů,“ avizovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„V této podobě nebudeme podporovat zrychlené projednání návrhu, pokud je riziko, že je protiústavní,“ uvedl také předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Poslanci by mohli zákon začít projednávat na konci října. Už příští čtvrtek téma platů ústavních činitelů proberou na mimořádné schůzi.