TÉMA

Zvýšení platů

Soudům hrozí kolaps, tvrdí jejich předsedové. Na platy úředníků žádají 1,5 miliardy

Soudům hrozí podle místopředsedy Nejvyššího soudu Petra Šuka kolaps kvůli nízkým platům úředníků. Těch se proto nedostává a ti, kteří na soudech přece jenom pracují, ve velkém odcházejí. Podle Šuka se vláda nechystá s tím nic udělat. Za správné řešení by předsedové soudů považovali dorovnat platy úředníků na průměr ve veřejné sféře. Na to by ovšem bylo potřeba dodatečných 1,5 miliardy korun.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 22:42|

Piloti Ryanairu v Belgii stávkují, chtějí více peněz

Na osmdesát letů museli zrušit v Belgii kvůli stávce pilotů společnosti Ryanair. Zaměstnanci irských nízkonákladových aerolinek během víkendu stávkují poté, co zkrachovala jednání mezi odbory a vedením společnosti o zlepšení pracovních podmínek. Stávka zasáhla rušný víkendový provoz uprostřed turistické sezony.
24. 7. 2022|

Vláda nabízí deset procent k některým platům, odbory chtějí širší dohodu

Vládní koalice nenašla na dalším jednání s představiteli odborů plnou shodu ohledně navýšení platů státních zaměstnanců. Dílčí dohodou má být růst o deset procent pro část zaměstnanců státu od 1. září, což byl vládní návrh. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula však později v pořadu Události, komentáře uvedl, že by s tímto souhlasili, ale chtějí celistvou dohodu. Mezi těmi, kdo by od září mohli dostat o desetinu víc, jsou například nepedagogičtí pracovníci či lidé z resortu kultury.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 23:18|