Množství dětí a mladistvých se závislostí je vysoké, pomoci by měly on-line kurzy pro pediatry

Události: Množství dětí a mladistvých se závislostí je vysoké (zdroj: ČT24)

Přes sto tisíc českých dětí a mladistvých pije nadměrné množství alkoholu a čtyřicet tisíc dospívajících kouří, upozorňují odborníci. Pomoci by měly on-line vzdělávací kurzy pro pediatry, gynekology a zdravotní sestry působící v těchto oborech. Kurzy pomohou lékařům rozpoznat a zachytit závislosti u dětí a mladistvých při běžné preventivní prohlídce, novinářům to řekli zástupci 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. On-line kurzy by měly začít v září a říjnu letošního roku.

„Protože víme, že dětský praktik a gynekolog jsou prioritní obory, kde je obrovská šance pacienta s adiktologickým problémem včas zachytit a intervenovat, začali jsme na naší klinice už před deseti lety pracovat na řadě verzí metodiky kurzů pro tyto skupiny lékařů a zdravotních sester,“ řekl přednosta Kliniky adiktologie Michal Miovský.

On-line kurzy se skládají z krátké teoretické průpravy, na kterou navazuje instruktáž a ukázky, na závěr si účastníci mohou ověřit nabyté znalosti. Zhruba šestihodinový kurz stojí podle Miovského pět set korun a je možné ho kdykoliv přerušit a následně se k němu vrátit. On-line kurzy jsou podle něj výhodné, jelikož jsou laciné a účinné. „Výzkumy ukazují, že pro jednoduchá témata je to dokonce efektivnější přístup výuky než klasická frontální forma,“ podotkl.

Samotné otázky lékaře mohou dle Miovského působit jako prevence. „Protože se ten doktor na to ptá, tak to asi něco znamená. To je vlastně velmi důležitý signál o tom, že jde o něco, s čím by mohl být problém,“ poznamenal. 

„To, co jsme dnes (ve čtvrtek) představili, je jen jeden z kamínků v celé mozaice,“ upozornil Miovský. „Jak ve spolupráci s ministerstvem školství, tak s ministerstvem zdravotnictví a dalšími resorty a institucemi budujeme přes dvacet let preventivní systém ve školách. Ten je velmi dobře připravený, ale to, na čem to ‚drhne‘, je implementace do praxe,“ doplnil.

Podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Aleny Šebkové je při závislostech důležitá prevence, kterou označila ze strany státu za nedostatečnou. Problematický je podle ní i přístup Čechů k návykovým látkám, především k alkoholu. „Naše společnost by si měla říct, jestli budeme, nebo nebudeme tolerovat návykové látky, ať už jsou jakékoliv,“ poznamenala.

Michal Milovský hovořil o závislostech u mladistvých (zdroj: ČT24)

Na české poměry je to vysoké číslo, upozorňuje Miovský

Problémem je podle ní i diskutovaná legalizace marihuany. „Za mě a za naši společnost (Odbornou společnost praktických dětských lékařů) máme velký problém se současnou takzvanou legalizací marihuany, protože dětem dáváme signál, že k těm dvěma tolerovaným (drogám), kouření a alkoholu, přibývá další, u které se nic neděje, když ji budou brát,“ řekla.

Důležitý je i včasný záchyt pacientů a zajištění přístupu k terapii, problematický je podle Šebkové nedostatek lékařů. V Česku podle zástupců projektu on-line projektů chybí dětští psychiatři i psychologové. 

Podle Miovského se závislost na tabáku týká v populaci čtrnácti- až devatenáctiletých přes čtyřiceti tisíc mladistvých, u alkoholu je situace horší, nadměrné množství alkoholu pije více než sto tisíc dospívajících. „Na české poměry je to vysoké číslo, je vysoké vlastně i na evropské poměry. Obecně v užívání návykových látek jsme obvykle v první pětici nebo první desítce zemí ve srovnání jednotlivých evropských zemí,“ upozornil.

Závislosti u dětí a mladistvých zhoršila podle odborníků i pandemie covidu-19, zvýšila se spotřeba u rizikových skupin, zároveň vzrostlo i nadužívání telefonů, tabletů a sociálních sítí. 

V poslední době přibývá podle zástupců projektu mezi dětmi závislost na nových látkách, jako jsou kratom, HHC nebo tabákové sáčky. „Je to celá skupina těch nových syntetických drog, případně i některých přírodných látek, protože například kratom je přírodní látka. Tedy to, čemu jsme se naučili říkat psychomodulační látky. Jsou v šedé zóně, nejsou na seznamu omamných a psychotropních látek, (…) ale současně jejich obliba raketově narostla,“ upozornil Miovský.