Ministerstvo při přípravě rozpočtu na příští rok počítá s průměrnou penzí přes 20 600 korun

Události: MF odhaduje, že průměrná penze od ledna vzroste o 400 korun (zdroj: ČT24)

Průměrný důchod v lednu přesáhne 20 600 korun. Ministerstvo financí to předpovídá při přípravě státního rozpočtu na příští rok. Oproti současnosti by se tak penze zvedly zhruba o čtyři stovky. Jasněji o lednové valorizaci bude během prázdnin.

„Důchodci jsou jediná sociální skupina v naší zemi, které valorizace pokrývaly inflaci a všechny náklady, které jsou s tím spojeny. My s valorizacemi počítáme dál, uvidíme, jak se budou vyvíjet čísla, která jsou pro ně rozhodná,“ nechal se slyšet premiér Petr Fiala (ODS).

Podle opozice je ovšem navýšení penzí nedostatečné. Naposledy důchody rostly mimořádně teď v červnu. Průměrná penze přesáhla hranici dvaceti tisíc korun. Stát je ale vyplácí na dluh. Letos už se důchodový účet za pět měsíců propadl o 30 miliard do minusu. 

Průměrný starobní důchod
Zdroj: ČT24

Dvaaosmdesátiletá Ludmila Kadlecová chodí ráda s přítelkyněmi na víno, kávu nebo třeba něco sladkého. Žije sama – sama trávit čas ale nechce. „Nemůžeme do nějakých honosných restaurací, ale ráda se bavím a nejsem zapšklá, abych seděla doma a truchlila,“ vypráví seniorka.

Na důchod si nestěžuje. Má ho průměrný. Zároveň ví, že kdyby potřebovala, může se spolehnout na příbuzné. Aktuálně se ale považuje za soběstačnou. Teď dostávají penzisté v průměru 20 216 korun. Od nového roku by se mohly průměrné důchody podle současných predikcí zvednout o 414 korun.

Stanjura: Navýšení přesně podle pravidel

„To navýšení o 400 korun vychází ze zákonných předpisů, přesně podle pravidel, odpovídá  stavu české ekonomiky, výši inflace i tomu, jak rostly mzdy těch, kteří jsou ekonomicky aktivní,“ vysvětluje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Důchodci byli v minulých letech poměrně sanováni v rámci statistických průzkumů jako skupina, které ty inflační tlaky byly kompenzovány. Růst penzí bude takový, aby důchodci nebyli žádným způsobem ohroženi,“ souzní s názorem premiéra ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle opozice je ale takové navýšení nedostatečné. Zároveň připomíná, že koalice omezila mimořádnou červnovou valorizaci. Tento krok poslanci hnutí ANO napadli u Ústavního soudu. „Kdyby vláda tu valorizaci trestuhodně nezpomalila, tak už dnes by ten nárůst byl ještě asi o tisíc korun v průměru vyšší,“ odhaduje bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) záleží na tom, jak se ve druhém pololetí budou vyvíjet ceny klíčových komodit, mezi které počítá bydlení, potraviny a energie. „Pokud bychom viděli, že tyto ceny jsou nadále vysoké a dál rostou, tak bychom určitě navrhovali nějakou mimořádnou pomoc,“ říká.

„Platí, že budeme valorizovat plně o inflaci, její dopady důchodcům prakticky plně pokrýváme. Když se podíváme, tak za poslední rok a půl důchody v Česku vzrostly o třicet procent,“ připomněl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jak přesně bude řádná valorizace od ledna vypadat, ministerstvo teprve zveřejní.