Méně peněz na údržbu silnic či dálnic. Ministři odhalují, kde chtějí ořezat dotace

Události: Ministři prozrazují, jak chtějí škrtat v dotacích (zdroj: ČT24)

Někteří ministři začínají upřesňovat úspory v národních dotacích. V příštím roce to má být šestačtyřicet miliard. Třeba ministr dopravy Martin Kupka (ODS) plánuje škrtnout dvě z celkových šesti miliard, kterými teď stát krajům přispívá na opravy silnic druhé a třetí třídy. Zhruba čtyři miliardy pak chce uspořit na provozních výdajích Státního fondu dopravní infrastruktury. Z těchto peněz se platí třeba údržba dálnic, silnic první třídy nebo železničních tratí.

„Vrátíme se k původní hodnotě podpory krajů dotační cestou pro silnice druhé a třetí třídy, vrátíme se tedy na čtyři miliardy korun. A co se týče té další části, tak to bude směřovat do úspor na provozu Ředitelství silnic a dálnic a Správy železnic,“ přibližuje Kupka.

Sněmovní opozice s návrhem omezení státních dotací na opravy silnic nižších tříd o dvě miliardy nesouhlasí. Podle opozičních stran by měla vláda šetřit jinde. „Jde nahoru stavební materiál, jde nahoru práce a všechny další věci. A já si myslím, že to, co nejvíce tíží občany, jsou právě rozbité silnice,“ je přesvědčená bývalá šéfka Asociace krajů a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Pecková: Výpadek dotací zpomalí tempo oprav

Snížení dotací na opravy silnic nižších tříd může výrazně pocítit Středočeský kraj. Stará se o osm a půl tisíce kilometrů takových cest. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) očekává pozdržení některých plánovaných investic do silnic. 

„Samozřejmě, že budeme muset některé investiční akce omezit, rozhodně nebudeme omezovat ty, co už jsou zahájeny, ale spíš nám to zpomalí tempo oprav,“ domnívá se Pecková. „Jejich daňové příjmy rostou, tak věřím, že tohle nezpůsobí žádný zásadní problém na straně výpadku finančních prostředků krajů,“ kontruje Kupka.

Hejtmani ale tvrdí, že volné dvě miliardy, kterými by okamžitě vykryli snížení státních dotací na opravy menších silnic, v rozpočtech nemají.

Koaliční dohoda dává ministrům za úkol v příštích dvou letech ušetřit na dotacích přes čtyřiapadesát miliard. Je to největší ze všech opatření, kterými chtějí vládní strany snížit schodek rozpočtu. Dvacet miliard má seškrtat ministerstvo průmyslu a obchodu. Ušetřit chce hlavně na dotacích pro výrobce obnovitelných zdrojů energie.

Úspory v zemědělství i školství

Více než deset miliard má na dotacích uspořit ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ten tvrdí, že o škrtech už má jasno, zveřejnit je ale chce až v září. Zatím mluví třeba o výrazném zásahu do podpory velkých potravinářských firem.

Bez necelých tří miliard se má obejít ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a dvě miliardy má uspořit ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ten plánuje peníze získat zpátky i díky půjčce od Evropské unie ve výši pětačtyřicet miliard korun. 

Ostatní ministři mají dohromady seškrtat dotace za víc než 13 miliard. O konkrétních částkách zatím nemluví – stejně jako ministerstvo financí. Někteří vládní představitelé ovšem tvrdí, že oni ve svých resortech žádné podstatnější sumy ušetřit nemusejí.