Vláda plánuje zrušit dotace za 54,4 miliardy korun

Největší úspory ve státních výdajích má přinést rušení dotací, v rámci škrtů tvoří takřka sedmdesát procent všech úspor. Celkový objem státních dotací se má v příštích dvou letech snížit o 54,4 miliardy korun, z toho 45,6 miliardy korun v příštím roce.

Většinu zkrácení dotací budou tvořit podpory v resortech průmyslu a obchodu a zemědělství. V oblasti průmyslu a obchodu se vyplácené dotace mají za dva roky snížit o dvacet miliard korun, zemědělství přijde o 10,2 miliardy.

Změny pocítí také dotace v dopravě, na ty připadne o šest miliard korun méně. Škrty ve výši 2,8 miliardy korun se dotknou místního rozvoje, o dvě miliardy korun pak přijde resort školství. Za dva roky chce stát najít úsporu ve výdajích v celkové výši 78,3 miliardy korun.

Vláda zdůraznila, že současná praxe při poskytování dotací je nesystémová. Podle kabinetu se vytratil původní záměr dotací, které měly snižovat regionální i jiné rozdíly. Počet dotačních titulů neúměrně narostl, s ním rostly i náklady na administrativu poskytování dotací. Dotace podle vlády také často udržují při životě projekty, které nemají reálný ekonomický smysl. 

„Podle mého názoru jen pokřivují trh a řada firem si z nich udělala regulérní dotační byznys,“ podotkl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).