Liška podal kvůli plzeňským právům trestní oznámení na ministra Dobeše

Praha - Bývalý ministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška podal trestní oznámení kvůli možnému zneužití pravomoci veřejného činitele na současného ministra školství Josefa Dobeše (VV). Liška byl prý šokován podle jeho názoru nezákonným Dobešovým rozhodnutím prodloužit Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) akreditaci do roku 2016.

„Ministr nemůže rozhodnout v rozporu s Akreditační komisí. Prostě nemůže, to je nezákonná věc,“ rozhořčil se Liška, který ministerstvo řídil v letech 2007 až 2009. Zajímalo by jej prý, který právník podobný postup Dobešovi poradil.

Dobeš dnes oznámil, že magisterskému programu plzeňské právnické fakulty prodloužil akreditaci do roku 2016. Podle něj nebyla jiná cesta, jak by mohlo 1 800 studentů dokončit studium. Podle ministra Dobeše má jeho rozhodnutí oporu v právních analýzách ministerstva školství.

Telefonát Ondřeje Lišky (zdroj: ČT24)

Ministr rozhodl v rozporu se závěry Akreditační komise, která škole akreditaci neprodloužila.  Předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková označila Dobešův postup za nezákonný. Akreditační komise chce prostřednictvím nejvyššího státního zástupce podat na Dobeše žalobu ve veřejném zájmu.

Podle stínového ministra školství opoziční ČSSD Marcela Chládka se nyní ukázalo, že je potřeba legislativně ošetřit autonomii Akreditační komise a oddělit ji od politického vlivu. „Zákonem je také potřeba řešit situaci, která může nastat, když vysoká škola ztratí akreditaci. Není možné, aby bylo ze dne na den ohroženo studium téměř 2 000 studentů,“ poznamenal Chládek.

Josef Dobeš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Také exministr Liška zdůraznil, že o studenty plzeňských práv, z nichž někteří dnes v Praze Dobešovo rozhodnutí uvítali a slavili, je třeba se postarat. „Oni to subjektivně vnímají tak, že jim bylo pomoženo, že budou moci studovat. Bohužel se ale jedná o pravý opak,“ míní Liška. Studenti podle něj nyní budou jen oběťmi delšího provizoria a období nejistoty.

Dobeš dnes při hodnocení situace na plzeňských právech kritizoval i ministra spravedlnosti a někdejšího děkana fakulty Jiřího Pospíšila (ODS). Pospíšil podle něj při svém nástupu do čela problematické fakulty sliboval, že je možné reformy stihnout během jednoho akademického roku. „Nedotáhl, co slíbil,“ řekl Dobeš o svém vládním kolegovi.

„Já jsem opravdu fascinován tím, že ministr školství ve chvíli, kdy rozhoduje jako správní orgán o akreditaci školy, to využívá k takovýmto nepravdivým proklamacím a politickým útokům,“ reagoval Pospíšil na Dobešovy výtky. Od zástupců VV ho ale prý takový postup nepřekvapuje.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)
Zdroj: ČT24

„Pokud na mě Věci veřejné jednou týdně nezaútočí, tak to není ono,“ řekl. Od počátku prý dával jasně najevo, že jeho role na plzeňských právech je jen přechodná a má přispět ke zklidnění situace na fakultě.

Samotné rozhodnutí Dobeše o pokračování plzeňských práv nechtěl ministr spravedlnosti Pospíšil komentovat s tím, že nezná jeho právní zdůvodnění. Jako Plzeňák jsem rád, že škola má šanci pokračovat, doufám, že tam budou pokračovat nutné reformy a změny, a dále to komentovat nebudu, na rozdíl od pana ministra budu zdrženlivý," řekl.